ЦИК дава брифинг с подробности за това как протича изборният

...
ЦИК дава брифинг с подробности за това как протича изборният
Коментари Харесай

ЦИК напомни: За избори 2 в 1 се гласува с една карта, това е първата опция в машината

ЦИК дава брифинг с детайлности за това по какъв начин протича изборният ден от началото му до този миг. Във всички СИК в страната и в чужбина изборният ден стартира умерено, заяви представителят на ЦИК Росица Матева.

Имаме получени сигнали за гласоподаватели, които гласоподават един път с една карта и по-късно изискват втора карта за гласоподаване.

Искам да обърна внимание, че първата опция при гласуването с машината е избори 2 в 1 и натискайки това поле, гласоподавателят може да гласоподава и за двата типа избори, акцентира Матева. С даване на втора карта гласоподавателят може да повтори гласа си, добави тя.

Във връзка с изказване на премиера Стефан Янев, че разписките ще се броят контролно единствено като брой, Матева изясни, че решението на ЦИК е СИК-овете да броят гласовете подадени посредством машините от контролните разписки по партии и обединения, без да се броят преференциите.

Днес гласуваме в 13 219 изборни секции, от тях преносими са 339, в лечебни заведения и обществени заведения има 167, 175 са мобилните секции за карантинирани и в местата за задържане има 12 секции.

В 32 секции е прекратено машинното гласоподаване поради проблеми с машините и е преминато към гласоподаване с хартиени бюлетини.

Само 32 тъжби и сигнали са постъпили досега, като 7 от тях са за пропаганда в обществените мрежи, което обаче е отвън пълномощията на ЦИК, добави Матева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР