Цигуларката Биляна Вучкова ще бъде българското участие във фестивала за

...
Цигуларката Биляна Вучкова ще бъде българското участие във фестивала за
Коментари Харесай

Какво ще е българското участие в One Dance Week

Цигуларката Биляна Вучкова ще бъде българското присъединяване във фестивала за актуален танц One Dance Week на тазгодишното му издание. В плана " Златни илюзии ", който се намира на границата сред пърформанса и инсталацията, тя си партнира с Ханс Питър Кун, Акеми Нагао и Джунко Вада, оповестяват уредниците на събитието.

Световната премиера на " Златни години " ще бъде на 11 и 12 октомври в пространството " СКЛАД " в Пловдив. В него светлинната и звукова апаратура на Ханс Питър Кун служи за основа, в която се вписват хореографията на Акеми Нагао и Джунко Вада. Към тях с композиции и пърформанс се включва Биляна Вучкова. По този метод артистите дружно изследват взаимоотношението сред другите изкуства и тяхното разполагане в общо пространство.

Биляна Вучкова съчетава класика и музика от модерни композитори (често написана от самата нея), като в осъществяванията си натъртва на импровизацията. Тя живее и работи в Берлин и взе участие в концерти и фестивали по целия свят. Първият й солов албум излиза под заглавието Modus of Raw. Носителка е на стипендията на за композитори на Сената на Берлин.

 Биляна Вучкова
© Кристина Маркс, ONE DANCE WEEK

Биляна Вучкова

Ханс Питър Кун живее и работи сред Берлин и Киото (Япония). През 1975 година стартира професионалната си кариера в немските театри и работи като звуков дизайнер в постановки на Питър Щайн, Клаус-Майкъл Грубер, Люк Бонди. В края на 70-те години дружно с Робърт Уилсън основава спектакъла Death, Destruction and Detroit. През 1993 година взема премията " Златен лъв " на Венецианското биенале за взаимната си работа с Уилсън по инсталацията " Памет/Загуба ".

Джунко Вада е родена в Токио. Завършва живопис, само че се изявява и като танцьор. От 1985 година си сътрудничи с актьори като Акио Сузуки, Ролф Юлиус, Ханс Питер Кун и други. Участва в продукции на Саша Валц и извършва спектакли в музеи, галерии и разнообразни обществени пространства. Акеми Нагао е танцьор и хореограф. През годините се е занимавала с балет, улични танци, соул, актуален и импровизационен танц. От 2011 година насам Нагао танцува в продукциите на редица хореографи и актьори от Европа

Билетите за " Златни илюзии " могат да бъдат открити в мрежата на Epay-Go.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР