Цифровизацията има голям принос за модернизирането на администрацията и приветствам

...
Цифровизацията има голям принос за модернизирането на администрацията и приветствам
Коментари Харесай

Габриел: Хората трябва да имат контрол върху данните си в публичната администрация

Цифровизацията има огромен принос за модернизирането на администрацията и поздравявам напъните на България в тази посока. Страната се движи напред, с цел да реализира по-добри онлайн услуги в интерес на жителите и бизнеса. Добър образец в този подтекст е основаното от Държавна организация " Електронно ръководство " обслужване на едно гише. Това съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на пролетната конференция на АФСЕА секция София на тематика " Електронното ръководство – народен приоритет ".

Българският еврокомисар акцентира, че сполучливата цифровизация в администрацията изисква както смяна в нормативните актове, по този начин и предприемането на дейности за подкрепяне построяването на умения на ползвателите на тези онлайн услуги. Това би асъдействало за една по-модерна, ефикасна и транспарантна администрация.

Мария Габриел открои инструментите, които могат да бъдат мобилизирани за постигането на тази цел. Един от тях е европейският проект за деяние по отношение на електронното ръководство, който дава ясна визия за това по какъв начин обществените администрации би трябвало да работят в бъдеще и какви са правилата, които би трябвало да бъдат спазвани. Тя даде положителни образци за това по какъв начин няколко елементарни дейности могат да доведат до радикална смяна в обществения бранш. " Вероятно на всеки се е случвало да се пита, до момента в който стои на опашка в някоя административна постройка, за какво му се изисква документ, който към този момент е подавал няколко пъти по разнообразни мотиви. За да отговорим на този въпрос и да решим казуса, създадохме правилото на еднократното подаване. Технологиите могат да оказват помощ на обществената администрация, давайки й достъп до съществуваща към този момент информация. Приложението на този принцип няма да придобие формата на централен указател, покриващ всички съществуващи въпроси. По-скоро приказваме за основаването на съгласуваност сред другите регистри от една страна, и събиране на цифрова информация от друга, като това ще бъде следено от потребителите ", уточни еврокомисарят. Тя акцентира на значителния миг, че правилото на еднократно подаване ще разреши на хората да управляват личните си данни, като им дава опция да вземат решение сами, дали съществуващата информация да бъде употребена в случаите, когато обществените управляващи изискват даден документ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР