Церемонията се състоя на южния плаж в НесебърПредседателят на Националната

...
Церемонията се състоя на южния плаж в НесебърПредседателят на Националната
Коментари Харесай

Наградиха спасителите на летовници в Несебър

Церемонията се състоя на южния плаж в Несебър

Председателят на Националната комисия по водно избавяне и член на Националния съвет на БЧК доцент Стоян Андонов награди четирима морски спасители, осведоми

Благодарствени грамоти бяха връчени на старши избавител Владимир Запрянов, морските спасители Борислав Байчев, Димитър Николов и 18-годишната спасителка Станимира Атанасова. Признанията са за висок професионализъм и проявена неустрашимост при спасяването на човешки животи.

Церемонията се състоя на южния плаж в Несебър.

Там на 28 юли към 19:00 ч., в извънработното време на спасителите, при вдигнат червен байрак, в неспокойното море влизат мъж и жена от Молдова, които минути по-късно стартират да се давят. Трима от спасителите, които живеят наоколо, инцидентно виждат давещите се, реагират стремително и стартират рискована избавителна интервенция. Спасителите Владимир Запрянов (23 г.), Борислав Байчев (22 г.) и Димитър Николов (18 г.) в продължение на повече от 30 минути се борят с вълните, с цел да доближат и извадят на брега летовниците. Използвали са въжета, с които са се придържали, с цел да обезопасят избавителната интервенция. Първо съумяват да стигнат до дамата и да я извадят на брега, а по-късно - и мъжа.

"Разбира се, че се изпитва боязън, само че най-важното е да има увереност. Човешкият живот е преди всичко, страхът остава на назад във времето ", сподели за Българска телеграфна агенция Борислав Байчев, който работи като избавител за пета година. Колегата му Владимир Запрянов сподели, че спасителят би трябвало да е душевен здрав и да съумява да овладява страха. Той сподели, че летовниците на плажа са непослушни и доста малко от тях съблюдават флаговата сигнализация. Запрянов дефинира като по-недисциплинирани чужденците.

Спасителят Димитър Николов, също взел участие в избавителната интервенция, сподели за Българска телеграфна агенция, че е помагал и в други произшествия, само че сходен тежък случай на плажа не е имало. Той уточни, че морето е рисково през целия сезон, а подводни течения могат да изненадат къпещите си когато и да е.

Концесионерът на южния плаж в Несебър Кирил Спасов, който участва на церемонията, изрече признателност към спасителите за бързата и навременна реакция. Спасов прикани още веднъж всички летуващи да съблюдават флаговата сигнализация.

Осемнайсетгодишната спасителката от Пети пост на бургаския плаж Станимира Атанасова също получи благодарствена грамота. Тя, благодарение на двама продавачи на царевица, избави три давещи се деца, връхлетени от високи двуметрови талази. Инцидентът стана в края на юли. Станимира Атанасова е ученичка в Английската гимназия в Бургас. Работи като избавител за първа година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР