Церемонията по раздаването на 95-ите награди Оскар“ на американската Академия

...
Церемонията по раздаването на 95-ите награди Оскар“ на американската Академия
Коментари Харесай

Исторически момент! За първи път българин печели Оскар!

Церемонията по раздаването на 95-ите награди „ Оскар “ на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета се организира нощес онлайн в спектакъл „ Долби “ в Лос Анджелис. „ Навални “ завоюва премията за най-хубав документален филм, в който главно присъединяване взима българският проверяващ публицист Христо Грозев.

Фентъзи кунг-фу комедията „ Всичко на всички места едновременно “ завоюва седем награди „ Оскар “ от 11 номинации и е огромният победител на вечерта. Създателите му Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан завоюваха премията за най-хубав режисьор. Филмът получи три актьорски награди – на Мишел Йео за най-хубава актриса, Ки Хи Куан – най-хубав артист в поддържаща роля и Джейми Лий Къртис – най-хубава актриса в поддържаща роля. Освен това завоюва премиите за най-хубав автентичен сюжет и монтаж.

Останалите номинирани във водещата категория за премиите на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета бяха „ На Западния фронт нищо ново “, „ Аватар: Природата на водата “, „ Баншите от Инишерин “, „ Елвис “, „ Семейство Фейбълман “, „ Тар “ („ Лидия Тар “), „ Топ Гън: Маверик “, „ Идиотският триъгълник “ и „ Жените приказват “.

Родената в Малайзия Мишел Йео завоюва „ Оскар “ за най-хубава актриса за ролята си в ексцентричния и на моменти загадъчен филм „ Всичко на всички места едновременно “, който плени Холивуд, оповестяват международните организации.

Това е първа премия на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета за 60-годишната Йео от първа номинация. Тя става първата азиатка с приз в категорията за основна женска роля.

Мишел Йео беше считана за любимка за премията, откакто завоюва наградите на Гилдията на филмовите артисти и „ Златен глобус “. Основната й съперничка беше Кейт Бланшет за „ Тар “.

Брендън Фрейзър завоюва „ Оскар “ за най-хубав артист за ролята на 270-килограмов мъж, който се пробва още веднъж да откри пътя към отчуждената си щерка във кино лентата „ Китът “, оповестяват международните информационни организации.

Това е първа премия на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета от първа номинация за 54-годишния артист. Ролята в „ Китът “ бележи завръщането му на огромния екран като водещ реализатор след 9-годишно неявяване от основни функции.  Брендън Фрейзър надви за оценката „ Оскар “ за най-хубав артист над Колин Фарел за „ Баншите от Инишерин “, Остин Бътлър за „ Елвис “, Бил Наи за „ Да живееш “ и Пол Мескал за „ Под слънцето “.

В категорията за най-хубав артист в поддържаща роля „ Оскар “ завоюва артистът от азиатски генезис Ки Хи Куан (известен още и като Джонатан Ки Куан) за кино лентата „ Всичко на всички места едновременно “.

„ Оскар “ за най-хубава актриса в поддържаща роля завоюва Джейми Лий Къртис за „ Всичко на всички места едновременно “. Това е дълго чаканият ѝ първи приз на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета.

В категорията за късометражен игрален филм „ Оскар “ завоюва „ Ирландско прощаване “, а наградата за операторско майсторство получи филмът „ На Западния фронт нищо ново “.

В категорията за грим и прически „ Оскар “ получи „ Китът “, а за костюми – „ Черната пантера: Уаканда вечно “.
За първи път българин печели Оскар!
„ Навални! Исторически миг! За първи път българин печели Оскар! И това беше в действителност! “, написа режисьорът Тео Ушев във Facebook.

Това той съобщи във връзка премията за най-хубав игрален документален филм, която получи „ Навални “ – отдаден на съветския опозиционер Алексей Навални и битката му за народна власт и против корупцията в Русия.

Христо Грозев, българският проверяващ публицист, е гръбнакът на кино лентата, основното настоящо лице в документалната лента. Той беше разгласен за търсене от съветското вътрешно министерство в края на предходната година, не ясно защо закононарушение.

„ Дължим доста на Христо Грозев, Христо ти рискува толкоз доста и направи толкоз доста за този филм. Благодарим и на Алексей Навални и фамилията му “, съобщи режисьорът Даниел Роър.

И тази година церемонията се води от Джими Кимъл, който е отпред на шоуто за трети път.

Източник: БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР