Центрове в четири града на страната помагат на деца с

...
Центрове в четири града на страната помагат на деца с
Коментари Харесай

Центрове помагат на деца с проблемно поведение


Центрове в четири града на страната оказват помощ на деца с проблематично държание. Те са разкрити в София, Пазарджик, Враца и Русе. Само за няколко месеца, над 150 деца са потърсили поддръжка в тях, оповестяват от Национална мрежа за децата .

Въпросните места дават съвещания, покровителство, информация и предварителна защита на деца с проблематично държание от 10 до 18 година и на техните фамилии. Сред младежите, които имат потребност от помощ и я намират в cентровете, са деца с прочувствено поведенчески усложнения в даден стадий от израстването си; уязвими деца и семейства; деца, жертви на принуждение или потърпевши от престъпления; деца в спор със закона.

„ Целта ни е да осигурим смислена поддръжка на уязвимите младежи, чиито ориси могат да бъдат трансформирани, в случай че всички работим дружно в областта на предварителната защита, закрилата и обществената рехабилитация “, разяснява Диляна Славкова, която е програмен координатор „ Правосъдие “ в Национална мрежа за децата.

Екип от психолози, обществени служащи и адвокати са разполагаем

в центровете. Те дават правна, обществена и психическа поддръжка. Тя включва и придружаване на децата при срещата им с правосъдната система, пробацията, помощ за връщането им в учебно заведение, в случай че не го посещават, за професионално насочване и реализация, както и медиация сред причинител и жертва. Някои центрове оферират още арт терапия и спортни занимания, които предизвикват капацитета на децата.

Свързани публикации.. Защо младежите поемат толкоз доста опасности? 1 Внезапната сърдечна гибел при младежи е прогнозируема! 0 Порнография и полови прекарвания измежду младежите 0

Всеки младеж или член на фамилията му може да се свърже с екипа на най-близкия център, в случай че не среща уместно отношение от страна на правораздавателните органи или полицията. Услугите му могат да се употребяват след персонална поръчка или тази на родителите (настойниците или попечителите); по поръчка или сигнал от полицията, локалната комисия за битка против противообществените прояви на малолетните и малолетните, Пробационната работа, Отделите „ Закрила на детето “, учебно заведение или друга институция, както и по искане на съда.

Създаването на Центровете за права на децата е част от план на Национална мрежа за децата „ Развиване на центрове за правата на децата в спор и контакт със закона “, който е подсилен от фондация „ Велукс “.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР