Центристът Яир Лапид, лидер на израелската опозиция, обяви късно снощи,

...
Центристът Яир Лапид, лидер на израелската опозиция, обяви късно снощи,
Коментари Харесай

След 12 г. Нетаняху на власт - опозицията събра пълна подкрепа, ще има коалиционен кабинет

Центристът Яир Лапид, водач на израелската съпротива, разгласи късно нощес, че има задоволително поддръжка в Народното събрание, с цел да сформира държавно управление, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Лапид се обади на президента Реувен Ривлин, с цел да го уведоми, че може да образува съдружен кабинет, сплотяващ съперници на досегашния министър председател - Бенямин Нетаняху от десницата. Това стана броени минути преди крайния период - 23.59 ч. (и българско време) през вчерашния ден, откакто обединението получи поддръжка и от израелската арабска партия на ислямиста Мансур Абас.

" Това държавно управление ще работи за всички жители на Израел - тези, които гласоподаваха за него, и тези, които не направиха това. То ще направи всичко по силите си, с цел да сплоти израелското общество ", сподели Лапид.

Той прикани ръководителя на Народното събрание - Ярив Левин от дясната партия на Нетаняху " Ликуд " - да насрочи гласуването на новото държавно управление допустимо най-скоро и да не бави процедурата.

Самият министър председател, който прави обезверен опит да се задържи на власт, макар че е съден по обвинявания в корупция, евентуално ще направи през идните дни всичко по силите си, с цел да осуети одобряването на новата ръководеща коалиция, в това число като окаже напън върху хардлайнери да изоставен редиците й и да се причислят към него и националистическите и ултраортодоксалните му съдружници, отбелязва Асошиейтед прес.

Очаква се новото израелско държавно управление да постави клетва на 14 юни . То ще се нуждае от поддръжката на 61 депутати в Кнесета - 120-членния еднокамарен парламент.

Лапид имаше 28 дни да събере ръководеща коалиция и съумя да го направи едвам към половин час преди да трябваше да върне мандата.

Това развиване ще постави завършек на ерата Нетаняху - най-дълго управлявалия министър председател в историята на Израел. Ако неговите съперници не бяха постигнали съглашение, страната евентуално щеше да отиде на следващи парламентарни избори - петите за малко повече от две години. Центристът Лапид обаче съумя да си обезпечи през вчерашния ден вечерта поддръжката на арабска партия и десни обединения.

Новата ръководеща коалиция ще бъде формирана от цели осем партии , някои от които с прекомерно разнообразни политически цели. Единственото, което ги сплотява, е задачата да бъде отхвърлен от власт министър-председателят Бенямин Нетаняху, който е заемал поста повече от 15 години - първо сред 1996 и 1999 година и от 2009 година до момента. 71-годишният Нетаняху, съден по обвинявания в корупция, към този момент държи два върха - за най-дълго управлявал общо израелския министър председател и за най-дълго непрестанно заемане на поста - повече от 12 години.

До момента израелският министър-председател и неговата дясна партия " Ликуд " не са коментирали новината за съдружното съглашение.

Решителният миг бе договарянето на Яир Лапид, водач на центристката партия " Йеш Атид ", с дребната ислямистка групировка " Раам ", водена от Мансур Абас. Тя ще е първата партия на наброяващото към една пета от популацията на Израел арабско малцинство, станала част от ръководеща коалиция.

От друга страна, основен сътрудник в обединението ще е крайнодясната партия " Ямина " на Нафтали Бенет . Според медийни известия Лапид и Бенет са се договорили да заемат премиерския пост на ротационен принцип за по две години - първо Бенет, преди да бъде заменен от Лапид, който изначало ще е министър на външните работи.

Миналата нощ водачът на " Йеш Атид " завърши сполучливо съдружните договаряния с друга центристка групировка - обединението " Синьо и бяло " отпред с министъра на защитата Бени Ганц. Самият Лапид, някогашен ефирен водещ, е бил министър на финансите в предходно държавно управление на Нетаняху.

Не е ясно по какъв начин подкрепящата заселването на евреи в окупирани палестински територии крайнодясна партия " Ямина " ще съжителства с лявата Партия на труда ( " Авода " ) или с " Раам ", които са за решение на спора с палестинците на основата на взаимното битие на две страни.

В началото на предишния месец 56 депутати се оповестиха за това Лапид да опита да сформира държавно управление, откакто Нетаняху не съумя.

Израелците гласоподаваха четири пъти за две години на парламентарни избори, последните от които през март. Нито един избор не излъчи явен победител или най-малко евентуално болшинство.

В Израел парламентарните избори се създават по пропорционална система с невисок предел за влизане в Кнесета - 3,25 %.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР