Центрът за контрол и превенция на заболяванията - CDC е

...
Центрът за контрол и превенция на заболяванията - CDC е
Коментари Харесай

Проучване показва колко трае имунитетът след трета доза

Центрът за надзор и предварителна защита на болесттите - CDC е провел огромно изследване в Съединените щати, с цел да отговори на въпроса какъв брой дълго трае имунитетът, получен от третата доза ваксина против COVID-19.

Между август 2021 година и януари 2022 година в четиринадесет американски медицински центъра, ситуирани в 10 разнообразни щата, са следени визитите в незабавните отделения и хоспитализациите заради зараза със SARS-CoV-2, с цел да се оцени успеваемостта на третата доза ваксина.

Не е изненадващо, че изследването регистрира наклонност, сходна на тази, която е следена при първичната имунизация.

Имунитетът, който обезпечава имунизацията, понижава за няколко месеца, като в това време след този интервал понижава и успеваемостта на имунизациите против симптоматичните и по-тежки форми на COVID-19.

Имунната отбрана от третата доза отслабва след четири месеца

Ако вземем вълната на пандемията, провокирана от Делта разновидността на SARS-CoV-2 като пример, то появяването на разновидността Омикрон доста понижи цялостната успеваемост на имунизациите. Бустерната доза не прави изключение.

Проучването на CDC е пресметнало, че трета доза от иРНК ваксина против COVID-19 предотвратява надлежно сред 87% и 91% развиването на незабавни положения и хоспитализациите за тежки форми на болестта.

Данните са оценени до два месеца след слагане на третата доза ваксина, осведоми България от Еър.

Четири месеца след слагане на трета доза, ефикасността на имунната отбрана за предотвратяване от незабавни положения и развиване на тежки форми на болестта пада сред до 66-78%.

Все още липсва един доста значим детайл - установяването на успеваемостта на третата доза против развиване на зараза със SARS-CoV-2.

Проследяването, водено от CDC, се е фокусирало върху броя на хоспитализациите и незабавните положения, свързани с COVID-19, тъй че асимптоматичните или леки форми на болестта, които не са наложили достъп на пациентите до болнични грижи, не се броят в това изследване.

иРНК имунизациите, в това число бустерната трета доза, са доста ефикасни, само че е реалност, че успеваемостта понижава с времето.Резултатите от изследването допускат, че може да е нужна спомагателна доза в следствие за поддържане на отбраната против COVID-19, и то изключително при високорискови популации, разяснява Брайън Диксън, академик от Институт Регенстрийф и водещ създател на проучването.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР