Централното командване на САЩ съобщи, че на 1 февруари неговите

...
Централното командване на САЩ съобщи, че на 1 февруари неговите
Коментари Харесай

САЩ нанесоха повече от 85 удари в Сирия и Ирак

Централното командване на Съединени американски щати заяви, че на 1 февруари неговите сили са направили въздушни удари по повече от 85 цели в Ирак и Сирия. Основната цел са били силите на Корпуса на гвардейците на ислямската (КГИР) гражданска война на Иран.


Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е наредил ударите да бъдат осъществени като отговор на убийството на трима американски бойци на 28 януари в Йордания.

„ Тази неделя трима американски бойци бяха убити в Йордания от безпилотен аероплан, изстрелян от войнствени групировки, подкрепяни от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война на Иран (КГИР). По-рано през днешния ден присъствах на достойното завръщане на тези смели американци във военновъздушната база Дувър и разговарях с всяко от фамилиите им. Днес следобяд по мое разпореждане американските военни сили нанесоха удари по цели в обекти в Ирак и Сирия, които КГИР и обвързваните с него милиции употребяват за набези против американските сили “, сподели Байдън.

Ирак на собствен ред подлага на критика хода на Вашингтон, като представителят на премиера Мохамед Чиа ал-Судани съобщи, че американските удари съставляват „ нарушаване на иракския суверенитет “.

„ Тези удари са опасност, която ще въвлече Ирак и района в нежелана обстановка с пагубни последствия за сигурността и стабилността на Ирак и района ", сподели военачалник Йехия Расул.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отговори, че иракското държавно управление е било авансово предизвестено за ударите.

„ Мишените бяха деликатно подбрани, с цел да се избегнат цивилни жертви, и въз основа на ясни, неопровержими доказателства, че са свързани с набези против американски чиновници в района ", сподели представителят.

Той съобщи, че интервенцията е траяла към 30 минути и „ явно са били сполучливи “. Кърби добави, че бомбардировачи В-1, които са носили повече от 125 точно управляеми муниции, са взели участие в нанасянето на ударите.

Най-малко 18 души изгубиха живота си по време на ударите в Сирия./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР