Централните банки са изправени пред растящ политически натиск да намалят

...
Централните банки са изправени пред растящ политически натиск да намалят
Коментари Харесай

МВФ: Централните банки са изправени пред политически натиск за лихвите

Централните банки са изправени пред възходящ политически напън да понижат лихвените проценти, написа ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в формалния блог на институцията.

Публикацията на Георгиева идва в основна за паричната политика седмица, която стартира с историческото решение на Японската централна банка да отстрани негативните лихви.

Според Кристалина Георгиева „ нарастват апелите за понижаване на лихвените проценти, даже и прибързано, и те евентуално ще се засилят, защото половината от популацията на света гласоподава тази година ”.

Снощи Федералният запас в Съединени американски щати остави без смяна водещите си лихви в диапазона 5,25 – 5,50% - ниво, на което са от юли предходната година. Въпреки това, шефът му Джером Пауел изрази увереност още преди края на актуалната година да има спад на лихвите.

В Лондон Централната банка остави лихвите непроменени. Швейцарската централна банка ги понижи изненадващо с 25 базисни пункта до 1,5%, като по този метод, отбелязва Ройтерс, става първата огромна банка, която изоставя по-строгата парична политика.

В Турция, където преди преизбирането на Реджеп Ердоган за президент Централната банка се „ бореше ” с инфлацията с ниски лихви, а след началото на новия му мандат обърна курса на лихвената политика, се стигна до растеж от 5 процентни пункта до 50% - решение, целесъобразно от инфлацията, която е близо 70 на 100.

В Полша централният банкер Адам Глапински е застрашен от съд, тъй като съгласно държавното управление на Доналд Туск е подвел финансовото министерство преди парламентарния избор с стратегия за изкупуване на облигации за стимулиране на стопанската система.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР