Централната избирателна комисия (ЦИК) прие днес решение за определяне броя

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) прие днес решение за определяне броя
Коментари Харесай

ЦИК промени броя на мандатите в някои райони за изборите на 2 април

Централната изборна комисия (ЦИК) одобри през днешния ден решение за установяване броя на мандатите в многомандатните изборни региони в изборите за народни представители на 2 април 2023 година

Разпределението на броя на мандатите в многомандатните изборни региони е осъществено от ЦИК според наредбите в Изборния кодекс по данни от последното броене на популацията през 2021 година Те са предоставени от Националния статистически институт. Спазено условието броят на мандатите в многомандатен избирателен регион да е не по-малък от 4.

Промяната е, както следва.

Минус 1 мандат са многомандатните региони: Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Русе

Плюс 1 мандат са многомандатните региони: Варна, Пловдив-град, 24 МИР – София

23 МИР-София е с добавени три мандата.
ЦИК оповести периодите
за другите действия, свързани с парламентарните избори на 2 април.

До 5 февруари посланиците ни би трябвало да изискат от приемащите страни позволение за провеждането на изборите, в случай че такова се изисква, а още на следващия ден Централната изборна комисия би трябвало да дефинира изискванията и реда за формиране на секциите отвън страната, в това число реда и организацията за гласоподаване на българските жители зад граница.

Крайният период, в който партии и обединения ще подават заявки за регистрация за присъединяване в изборите, е 17 ч. на 15 февруари. Инициативните комитети ще се записват в РИК до 17 ч. на 20.02.23. Регистрацията на кандидатските листи в районните комисии ще се правят до 17 ч. на 28.02.23.

На 01.03.23. в ЦИК ще се изтегли жребият с следващите номера, под които записаните обединения ще попадат в бюлетината.

Откриването на предизборната акция е в 00.00 ч. на 03.03.23., а краят и е 24.00 ч. на 31 март.  Съставите на секционните изборни комисии ще бъдат назначени не по-късно от 7 март, а тези в чужбина – до 20 март.

На 11 март дефинитивно ще се дефинират местата в страните, в които ще се образуват секциите отвън страната и броят на изборните секции във всяко място. Самите секции се образуват със заповед на ръководителя на посолството или консулството до 14 март.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР