Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура за възлагане на обществена

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) откри процедура за възлагане на обществена
Коментари Харесай

ЦИК откри обществена поръчка за изработка на бюлетините за предстоящите местни избори

Централната изборна комисия (ЦИК) откри процедура за възлагане на социална поръчка, посредством договаряне без авансово съобщение, за направата на хартиените бюлетини и ролките със профилирана хартия за бюлетини от машинно гласоподаване за идните локални избори на 29 октомври. Решението е взето през днешния ден и е оповестено на уеб страницата на ЦИК.

Съгласно Изборния кодекс (ИК) хартиените бюлетини се отпечатват от Печатницата на Българската национална банка (БНБ), която при нужда може да употребява други профилирани печатници. Специализираната хартия с спомагателни отбрани за печатане на бюлетина от машинно гласоподаване също се доставя от Печатницата на националната банка. С решението си ЦИК насочва покана до Печатницата за осъществяване на договаряния и подписване на контракт.

Избирателната комисия утвърждава и техническите спецификации и условия за направа и доставка на хартиените бюлетини. С решение от 16 август ЦИК утвърди и мостри на изборни бумаги за производство на изборите за общински съветници и за кметове, в това число и на бюлетината за гласоподаване в обособените типове избори - за общински съветници, за кмет на община, за кмет на регион и за кмет на кметство.

Окончателните спецификации и условия, свързани с направата и доставката на бюлетините, се прецизират при договарянето, в сходство с решенията и напътствията на ЦИК, както и решенията на общинските изборни комисии за определянето на броя на мандатите на общинските съветници, изборните региони за всеки тип избор (за общински съветници, за кмет на община, за кмет на регион и за кмет на кметство) и броя на гласоподавателите за всяка община, регион (административен) и кметство, изясняват от комисията в решението.

Председателят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова беше на чуване в Народното събрание през днешния ден. За локалните избори няма да се доставят нови машини за гласоподаване, а ще се употребяват наличните към този момент 12 837 устройства, изясни тя от трибуната. Нейкова означи, че всички машини за гласоподаване се съхраняват в склад, който е частен, защото все още не е обезпечен държавен склад от страна на Министерския съвет (МС). Нейкова напомни, че с решение на Министерски съвет е предоставено ЦИК да подписа контракт за предпазване, който изтича идната година.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР