Централната избирателна комисия обяви края на изборния ден в страната

...
Централната избирателна комисия обяви края на изборния ден в страната
Коментари Харесай

ЦИК обяви изборния ден в страната за приключил, рекордно ниска активност

Централната изборна комисия разгласи края на изборния ден в страната на изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители в 21 часа.

В чужбина последни ще приключат работа изборните секции в Съединени американски щати.

Малко над 25,5% е междинната изборна интензивност в цялата страна за двата типа избори към 16 часа, сочат последните данни от ЦИК. 25,58% е изборната интензивност на вота за народни представители, а 25,72% е и изборната интензивност за президент и вицепрезидент.

Гласували за парламент към 16 часа са 1 697 418 души, а за президент - 1 706 814, показват от ЦИК. Тази изборна интензивност е рекордно ниска за парламентарни и президентски избори , разгласи един от представителите на ЦИК Цветозар Томов. 14 тъжби са постъпили в ЦИК - за работата на районните изборни комисии, пропаганда в обществените мрежи и оповестени предварителни резултати в интернет уеб сайтове.

Томов не чака до края на изборния ден да бъде регистрирана интензивност по-висока от 40% като се обоснова, че оптималната интензивност, записана за час гласоподаване у нас, е 5 на 100: „ Ако продължи да се гласоподава с темпото, с което се гласоподава до момента, тя ще бъде по-ниска. Нещо, което също коства ми се е много изключително, тъй като в никакъв случай не се е случвало . Най-висока е интензивност в 23-и регион на град София. Никога до момента в София не е имало най-висока интензивност в страната – в двата избора надлежно 32,74 и 32,57 на 100 “.

Секционни изборни комисии в София към този момент завършиха с броенето на бюлетините и се насочиха към " Арена Армеец " и " Асикс Арена ", където представители на " Информационно обслужване " ще обработят резултатите от изборните бумаги.

Още преди 21 ч. дойдоха резултатите от преносимите секции, които са 75 за София. От РИК-София обявиха за bTV, че близо 100 са сигналите за скъсани контролни разписки на гласоподаватели, избрали неверна алтернатива и не упражнили правото си на глас, както са желали.

Първите протоколи от Бургаско бяха обработени към 21.15 ч. Към този час в Кърджали също стартира отчитането на резултатите. В Районната изборна комисия са обособени 24 работни станции. До 21 ч. са признати и обработени 10 протокола, най-вече на преносими секции. Избирателната интензивност в Кърджали обаче е едвам 19,06% към 16 часа.

14 тъжби и 131 сигнала постъпили в ЦИК, в по-голямата си част от компетентността на районните комисии и са препратени. Има пропаганда по " Вайбър ", само че тази платформа не попада в регулацията на ЦИК и не може да се произнася. Доста от сигналите са за пропаганда тъкмо в обществените мрежи.

От ЦИК приканиха да се подадат сигнали, в случай че в действителност има пропаганда на турски език както в страната, по този начин и в Турция. Без сигнал Комисията няма по какъв начин да се произнесе, само че има изговаряне за два уеб страницата, за които е открито, че се оповестяват социологически данни от гласуването. Указано е това да се спре, само че и на следващия ден Комисията ще се занимава с тематиката, защото има доказателства за това.

Актуалните данни за неработещи и спрели машини. Те към този момент са 59, 7 от през вчерашния ден, а в чужбина няма нито едно устройство, което да е отказало. Сега стартира сериозният интервал за приемане на протоколите от чужбина. 80% от секциите са в Европа и гласуването или завършва сега, или това ще стане до 22.00 часа българско време. Подсилен е екипът от членове на ЦИК, който ще приема данните от чужбина, с цел да няма закъснение, каквото бе факт на предходните избори.

За постъпилите тъжби и сигнали в Росица Матева от ЦИК сподели:

" Има доста подадени тъжби и сигнали за пропаганда във Facebook, които ние не преглеждаме, има много подадени тъжби и сигнали против интернет уеб сайтове, които афишират резултатите предварителните от гласуването. Много е значимо гласоподавателите авансово, преди да влязат в изборното помещение, да са взели решение в кой или в двата избора желаят да гласоподават ".

Всички секционни комисии ще броят довечера контролните разписки от машините и ще попълнят данните от ръчното преброяване в обособени протоколи, изясни Росица Матева:

" Решението на ЦИК е от контролните разписки след привършване на изборния ден и определяне на резултата от машинното гласоподаване посредством разпечатването на протокол, секционните изборни комисии ще преброят гласовете, подадени посредством машините от контролните разписки по партии и обединения, и ще попълнят съответните приложения, които са им предоставени, без да се броят преференциите. Само гласовете за партии и обединения ".

Всички районни изборни комисии от страната би трябвало до на следващия ден вечер до 24.00 часа да предадат в ЦИК протоколите за наново преброяване. Очаква се вторник към обяд ЦИК да разгласи и балотажа за президент и вицепрезидент.

51 са към 18:00 часа машините за гласоподаване, които не работят от общо 11 936 устройства и по отношение на откритото от Централната изборна комисия нарушаване на претендент за депутат, Росица Матева посочи:

" За това, че в деня на вота, съгласно нас, с изявлението, което е направил, откакто е дал своя вот, одобряваме, че се прави апел за поддръжка на претендентите с посочените номера в бюлетината ".

По-късно ще стане ясно каква тъкмо ще бъде глобата за това нарушаване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР