Централната банка на Япония се поготвя за началото на емитирането

...
Централната банка на Япония се поготвя за началото на емитирането
Коментари Харесай

Страната с третата най-голяма икономика въвежда за пръв път в света банкноти с триизмерна холограма

Централната банка на Япония се поготвя за началото на издаването на нов тип банкноти през юни 2023 година Върху тези банкноти, за първи път в света, ще бъдат нанесени триизмерни холограми. В тази връзка, Централната банка организира първото обществено тестване на новия тип банкноти, посредством потреблението им от банкомати в страната. Това беше показано от малките екрани NHK и Asahi TV, заяви Прайм.

Освен това върху новите банкноти ще бъдат нанесени по три триизмерни холограми, които ще се задвижват при смяна на позицията на банкнотата. Това ще бъде първият път в света, когато тази технология ще бъде употребена при печатането на банкноти.

В началото на месеца Централната банка на Япония публично разгласи, че издаването на банкноти с номинал от 10 000 йени, 5000 йени и 1000 йени е прекъснато. Новите банкноти би трябвало да бъдат пуснати в послание през първата половина на фискалната 2024 година, която стартира на 1 април 2024 година.

На новата банкнота от 10 000 йени ще има портрет на Ейчи Шибусава, японски общественик и бизнесмен, прочут като " бащата на японския капитализъм ".

На банкнотата от 5000 йени ще има портрет на Умеко Цуда, която е била възпитател от интервала Мейджи и се е застъпвала за равни права на дамите в образованието.

А на банкнотата от 1000 йени ще бъде изобразен лекаря Шибасабуро Китасато, един от откривателите на причинителя на чумата, прочут като " бащата на актуалната японска медицина ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР