Централната банка на Русия състави няколко сценария за развитието на

...
Централната банка на Русия състави няколко сценария за развитието на
Коментари Харесай

За Русия настъпи нелесен период

Централната банка на Русия сформира няколко сюжета за развиването на националната стопанска система. Ако няма огромни разтърсвания, страната ще се възвърне до края на тази или началото на идната година. Западните анализатори предвиждат постигане на равнището преди глобите доникъде на 2024 година Има обаче и не толкоз оптимистични прогнози. Какво може да се обърка и какви решения да чакаме от финансовия регулатор?

Начини за развиване

В отчета за паричната политика Централната банка очерта три разновидността за по-нататъшен ход на събитията според от външната икономическа обстановка. Ако актуалните условия се запазят, базовият сюжет е най-вероятен: инфлацията ще се върне към задачата от четири % през 2024 година, растежът на Брутният вътрешен продукт ще бъде 0,5-2,5% годишно. Основната рента до 2026 година ще падне до 5,5-6,5%.

Вариантът „ Увеличаване на фрагментацията “ допуска появяването на нови интернационалните блокове и партньорства въз основа на географска непосредственост. Желанието за локализиране на производството и ограничение на достъпа до технологии ще усложни международната търговия: вносът в Русия ще намалее, ще има дефицит на задгранични съставни елементи и цените ще се покачат. Брутният вътрешен продукт ще се забави спрямо базовия случай, а инфлацията ще се усили до 5-7% през идната година, което ще докара до стягане на паричната политика.

Песимистична прогноза - " Рискова ". Продължителният инфлационен напън в развитите страни ще докара до бързо повишаване на лихвите по заемите, което ще удари бизнеса и банките. В резултат на рецесията и спадащото международно търсене цените на петрола ще паднат. Инфлацията през 2024 година ще скочи до 11-13%, а с нея и главният % - до 12,5-13,5%. Възстановяването ще стартира едвам през 2026 година

Що се отнася до западните анализатори, доникъде на 2024 година те предвиждат връщане на съветската стопанска система към индикаторите от 2021 година “Блумбърг ” изяснява това с растящите цени на петрола и постоянния напредък на Брутният вътрешен продукт през цялата година.

Очаквания и действителност

Някои специалисти считат всички сюжети, показани в Централната банка, за реалистични, до момента в който други преглеждат единствено междинния вид. Според финансовия анализатор Михаил Беляев фрагментацията е допустима единствено в два бранша: Съединени американски щати и БРИКС. Повечето от разрастващите се страни от Азия и Изток - а съдейки по последните трендове и Африка - ще се насочат към БРИКС. " Източната сфера на въздействие е доста по-перспективна от западната. За нас това ще бъде консолидация, само че взаимоотношението с съперниците към момента няма да спре, защото проучването на космоса, енергетиката и опазването на здравето изискват взаимни старания ", споделя той.

Беляев е песимистичен към оценките на задгранични специалисти. Според него те предизвикват твърдата парична политика, защото тя обезкуражава предприемачеството и забавя развиването на стопанската система. " На Запад ясно демонстрират, че Русия се движи в посоката, от която се нуждаят. Ако сте били похвалени от врага, помислете къде сте създали неточност ", предизвестява анализаторът. Икономистът Андрей Лобода е изцяло склонен с причините на централната банка. „ Сега международната стопанска система е изправена пред нежелан избор сред лека и същинска криза, отбелязва той, „ Западът се вкара в застоялост и стагфлация със наказания и солидно вливане на печатни пари ”, добавя той.

Също по този начин не забравяйте за скорошната пандемия. Проблемът е, че целият свят, в това число Русия, ще страдат от закъснение или даже лека криза на Запад заради понижаване на търсенето на артикули и първични материали от разрастващите се страни. Индия и Китай ще създават по-малко и надлежно ще използват по-малко.

В този аспект деглобализацията не е толкоз неприятна. Преориентирането на производството към вътрешните цели на страната и нейните най-близки сътрудници ще разреши да се развие имунитет към световни разтърсвания, само че това ще изисква огромни старания и надали ще се случи в близко бъдеще. „ Засега най-хубавият излаз е да се концентрираме върху единния пазар на БРИКС и да увеличим взаимната търговия “, твърди специалистът.

Парично-кредитна политика

На фона на мощното намаляване на рублата във вторник, Банката на Русия увеличи главната си рента от 8,5 до 12 %. " Това би трябвало да ограничи вътрешното търсене, което пораства по-бързо от способността за разширение на производството. Също по този начин спестяванията в рубли ще станат по-привлекателни, което ще ограничи приключването на капитал и ще спомогне за укрепването на националната валута ", изяснява Лобода.

Александър Разуваев, член на Надзорния съвет на Гилдията на финансовите анализатори и мениджъри на риска, прибавя: балансирането на валутния курс и повишението на курса е най-лесният и ефикасен метод. Освен това целта на Централната банка е запазването на средствата на популацията, а главният инструмент за струпване са депозитите в рубли. Не би трябвало да се позволява да се обезценяват.

" Алтернативно регулаторът може да изкупува рубли и да продава долари и евро. Вероятно това не е направено заради лимитираните златни и валутни запаси ", допуска икономистът Леонид Хазанов.

Но в този момент ще бъде по-трудно за бизнеса да получи заеми за попълване на оборотни средства и капиталови планове. Това нормално води до строги икономии и даже съкращения на личен състав. Някои специалисти предвиждат отлив на трудови мигранти. Възможно е страната да поддържа бизнесмените с преференциални заеми.

Анализаторите са съгласни, че към момента е доста мъчно да се планува курсът на рублата. Волатилността ще продължи, обстановката ще се обясни едвам след стабилизиране на пазара.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР