Централната банка на България ревизира драстично в посока надолу прогнозата

...
Централната банка на България ревизира драстично в посока надолу прогнозата
Коментари Харесай

БНБ занули очакванията си за българската икономика

Централната банка на България ревизира фрапантно в посока надолу прогнозата си за българската стопанска система през идната година. Българска народна банка към този момент чака едвам 0.1% напредък през 2023 година, което е намаляване с 1.6 пункта по отношение на летния стопански разбор на институцията. За сметка на това централната банка увеличи упованията си за инфлацията в България, въпреки и минимално.

Благодарение на мощното начало на тази година, което изненада институциите, Българска народна банка ревизира нагоре икономическата си прогноза за 2022 година – от 1.9 до 2.8%. Въпреки това вече са налице индикации за утежняване на външната икономическа среда. Те са подбудени от войната в Украйна, високите цени на суровините и материалите, покачването на лихвените проценти и опасенията за дефицит на природен газ.

За по-ниския напредък ще способстват негативното комерсиално салдо и забавянето на растежа на частното ползване, в следствие от ускоряването на инфлацията. Динамиката ще бъде единствено отчасти обезщетена от упования по-силен напредък на държавните разноски, както и от значително струпване на ресурси под въздействие на несигурността и покачването на цените.

Фактор, който ще поддържа в най-голяма степен икономическата интензивност през 2023 година, е предстоящото асимилиране на средства по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) от страна както на частния, по този начин и на обществения бранш. За отключването на ресурса обаче се породиха подозрения след предварителните избори на 2 октомври, които на процедура демонстрират, че страната може би още веднъж влиза в политическа рецесия и кабинет може и да не бъде образуван.

Българска народна банка надалеч не е единствената институция, намалила вероятността за брутния вътрешен артикул на България за идната година, само че сигурно показва най-песимистичната прогноза. За съпоставяне, МВФ чака 3% растеж следващата година, а Световната банка – 1.7%.

Българска народна банка чака и по-продължителна висока инфлация. Институцията ревизира в посока нагоре както упованията си за повишаването на живота в страната тази година, по този начин и през идната. Според икономическия модел на централната банка страната ще приключи годината с 14.9% инфлация, което на процедура е към 25-годишен връх. За идната година проверката още веднъж е нагоре.



Централната банка намали и прогнозата си за българската стопанска система и за 2024 година, въпреки и минимално с 0.3 пункта до 3.4%. Институцията обаче акцентира за съществуващи опасности пред достигането на растежа, обвързван с икономическото развиване в главните търговски сътрудници на страната.
Значително повдигане на лихвите
Имайки поради покачванията на главните лихвени проценти от централни банки по целия свят и особено и от Фед и ЕЦБ Българска народна банка към този момент очаква както лихвите по заемите, по този начин и тези по депозитите в България да се покачат доста по отношение на настоящите доста ниски в исторически проект равнища. Най-голямо нарастване се чака през четвъртото тримесечие на 2022 година и през първата половина на 2023 година

От втората половина на 2023 година следва интервал от към най-малко две години на стабилизиране на лихвените проценти на достигнатите по-високи нива.

Заради високата инфлация обаче централната банка чака търсенето на жилищни заеми да не се забави.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР