Централна и Източна Европа се презапасиха с готови руски продукти.

...
Централна и Източна Европа се презапасиха с готови руски продукти.
Коментари Харесай

Всичко за бъдещите цени на горивата ще стане ясно март-април

Централна и Източна Европа се презапасиха с подготвени съветски артикули. Скоро може да има данък върху тока за електрически автомобили, съобщи пред " Телеграф " Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация.

Г-н Терзиев, какви са прогнозите ви за развиването на пазара на горива в идващите месеци, година?

През месец февруари може би ще се резервира това, което виждаме сега, стотинка нагоре или надолу. Дали в бъдеще ще звучат по този начин безапелационно очакванията ни, ще стане ясно през март, когато ще проличи въздействието на рестриктивните мерки, глобите за пазара от декември и 5 февруари. Тогава ще стартира и мощният стопански и транспортен сезон както в нашия район, по този начин и в Европа. Потреблението на горива през февруари е едва и това води до задържане на цените им на равнища от предвоенно време. Има и различен чисто търговски феномен - поради възбраната за импорт на подготвени петролни артикули от Русия, влезнала в действие от 5 февруари, пазарът в Централна и Източна Европа се презапаси с подготвени съветски артикули. Така сега в нашата част на света има остатък от горива и няма да издам огромна загадка, в случай че споделя, че няколко рафинерии в нашия район - Балканите и околните страни, са с доста понижени размери на преправка, тъй като няма реализация на продуктите. Има незнайни за месец март. Неясно е по какъв начин ще се развие обстановката след земетресението в Турция, която като страна, адресат и търговец на съветски петрол и съветски артикули, заема съществена част от търговията в Южна Европа. Всичко това ще стартира да се обяснява след 5-10 март и тогава ще можем да дадем по-точна прогноза.

Увеличи ли се или понижа търсенето и продажбата на горива по отношение на предходната година?

Вътрешното ползване на горива през лятото и есента на 2022 по отношение на 2021 година се увеличи съществено. Като сложим и количествата, които страната ни, по изключение, изнесе за Украйна, размерите, минали през българските търговци - за българския пазар и при интернационалната търговия, са на равнища, които не сме виждали до момента. Отстъпката от 25 стотинки на литър и упованията, че всеки ден цените ще са по-високи, накараха популацията да използва изпреварващо. През декември обаче цените се успокоиха и потеглиха надолу. Пак споделям, вътрешният пазар е слаб през януари и февруари. Първо, транспортните потребности са по-малки, второ, още има заредени количества от декември при потребителите физически лица, които съумяха да употребяват оптимално дълго помощите от 25 стотинки.



В момента от кое място се доставят с горива нашите бензиностанции, газ станции, метан станции?

Зареждането на метан станциите става напълно през газопреносната мрежа на страната - " Булгартрансгаз “. 85-90% от тези количества са от " Булгаргаз “. Метанът е прекомерно незначителен дял по отношение на потреблението на моторно гориво. Няколко от огромните вериги бензиностанции с фирми-майки в Гърция, Сърбия, Румъния и Австрия започнаха да търсят и намират горива от неруски петрол. Рафинериите в Румъния и Сърбия зареждат българските обекти с артикули от други източници, които имат и по-различни цени. Затова в българските бензиностанции се вижда пъстра ценова картина. Това се дължи на по-сложната обстановка, на по-високата себестойност на продуктите, взети от гръцката страна, от рафинериите в Сърбия и Румъния. Тази наклонност ще продължи и аз считам, че няма нищо по-хубаво от това човек да може да съпостави и избере. Затова през идващите месеци несъмнено ще има типове горива на някои вериги и участници на пазара, които ще се разграничават с по-високи цени. Но това се дължи напълно на типа петрол и на логистиката. Според статистическите доклади на Агенция " Митници " през 2022 година нефтът, който е постъпвал в българската рафинерия, е бил преобладаващо от съветски генезис. От 5 декември, началото на дерогацията, и изключително от 5 февруари, когато към този момент е неразрешен и износът на артикули от съветски петрол, като се изключи Украйна, рафинерията в Бургас търси благоприятни условия и подхваща стъпки за доставка на петрол и от неруски генезис. Какви и по какъв начин, е въпрос на комерсиална загадка и връзки. Важното е, че ще бъдат от неруски генезис.

А на каква цена ще е този петрол?

Предполагам, че ще бъде на по-висока или сигурно няма да е на по-ниска от този, който са употребили досега. Но ще потвърдим това през март и април, тъй като по-рано доставките на неруски петрол са незначителни по размер.

Европарламентът към този момент утвърди възбраната на регистрацията на бензинови и дизелови коли от 2035 година. Какъв е вашият коментар?

Ние не можем да се оправим с актуалните проблеми, зародили през 2022-ра и началото на 2023 година. За българския пазар и за българския политик 2035 година звучи като разказ от далечното бъдеще. В същото време тази възбрана за регистрация от 2035 година на коли с мотори с вътрешно горене може да е по-малкото зло от това, което ще ни се случи през 2030 година.

Защо?

От 2030 година, в случай че желаеме да записваме бензинова или дизелова кола, тя би трябвало да дава отговор на такива правила, че на процедура ще бъде по-скъпа от електрическата. Или пък изобщо няма да има такива коли. По остарял български бит през идващите години ние ще изкупим към този момент записаните коли в Европейски Съюз и несъмнено най-малко 20 години по-късно ще караме голфа на някоя немска баба. В същото време да не забравяме, че българският пазар на коли бележи растеж при новите коли. Да, измежду тях има хибриди, а една доста дребна част са електрически коли. Това е заради липса на визия или тактика. В последния или предпоследния ден на Народното събрание се разправяха точно какво е визия и какво тактика. И дали България изобщо има потребност от такива документи. Но при липса на визия или тактика за горивата в превоза ние ще изпълняваме това, което ни каже Европа, и по-късно ще се чудим по какъв начин да излизаме от ситуацията. Сериозен проблем е, че през 2030 година ще се записват коли с доста огромни, съвсем невъзможни условия за екология. А от 2035 година би трябвало да сме с безшумни електрически коли. По-скоро нямам доверие това да се случи, макар че работим в тази посока. Прекалено е оптимистично, прекомерно забързано, а следствията за българския пазар... Не знаем дали ще имаме работеща АЕЦ, която да създава базова електрическа мощ. На държавно равнище ние сигурно нямаме подготовка и няма по какъв начин в идващите 10 години, дори по-малко - 8 или 7 години, да изградим инфраструктурата за зареждане на електрически коли. По-скоро считам, че това би затруднило съществено българските жители, които имат потребност от транспортни услуги.

А на мястото на бензиностанциите какво ще имаме - водородни или зарядни станции?

Водородът е тематика, за която всички приказват, а никой не е виждал нищо, внедрено в практиката. Звучи политически добре, зелено, съвременно. Как от непотребния ток ще си вършим водород и ще жонглираме с него, ще го местим, ще го транспортираме, компресираме, ще го втечняваме. Истината е, че това физически е допустимо, само че финансово не излиза. Дали бензиностанциите ще продават този водород, е едно, а дали ще има кой да го купува, е друго. Производителите на товарни коли бяха тръгнали преди две години доста бързо към водорода и в този момент май се обръщат към тока, тъй като е по-евтино, по-безопасно и по-лесно. Въпрос на национална теория е дали ще имаме електрически коли, ще има ли ток и преносна система за тях. Но аз имам опасения, че в случай че потреблението на горива се трансферира към електрическа сила, нито мрежата, нито производителят ще може да го обезпечи. Нещо повече, приказваме за нехомогенно ползване с огромни пикове и спадове. Приемете, че рано заран всички желаят да заредят, тъй като бързат за работа. През нощта никой не желае да зарежда, тогава сила от фотоволтаици няма. Много тежка задача имат Министерството на енергетиката, ЕСО и търговците на ток да приготвят този преход. И с цел да бъда до дъно правилен към хората, които купуват електрически коли, ще кажа по този начин: не е надалеч моментът, когато електрическата сила ще бъде съизмерима с цените на горивата и сме още по-близо досега, когато върху тази електрическа сила ще има данък.

Защо?

Защото акцизът на европейско равнище е главният източник на приход в бюджетите на развитите стопански системи, а даже и на такива като България. Губейки акциза от фосилните горива - 70-80 стотинки на литър с Данък добавена стойност сега, би трябвало да останем без обществената активност на страната. Или би трябвало да се откри нов източник на приход, какъвто може да стане облагането на електрическите коли. Но тъй като не е съвременно да се приказва това, най-вероятно ще ви опишат по какъв начин данък на тока няма, той е нулев и всички са доста удовлетворени от това. Последно - когато отидете да зареждате на съвременни бързозарядни станции, ще стане по този начин, че цената, която вие виждате като обща междинна за деня, ще се разграничава в пъти от цената, която ще получите при зареждане на вашия автомобил. Защото тази цена е за уравновесени търговци, които купуват заран, вечер, по обяд, а вие желаете в тъкмо избрана минута да заредите, без предварителна поръчка. Това значи, че междинният търговец, с цел да покрие своя риск, поръчва, без да знае дали ще купите съответното количество сила, ангажира се с поръчка, заплащане, с цел да я има в часовия диапазон, в който вие сте решили да заредите вашето транспортно средство. В този ред на мисли цената на съвременни и бързи зарядни станции няма да има нищо общо с това, което виждате у вас, във компанията или в обществения дом, учебно заведение или община. Но когато това стане обвързване, императив, нямаш опция за други коли, ще го изпитаме на гърба си и отново ще питаме за какво не сме готови.

Какво бихте посъветвали хората, на които занапред им следва да си купят автомобил?

Хибридната технология е доста добра, икономисва на половина горивото. Тя обезпечава в градски условия удоволствието да се движиш с 30-40 % на ток сред светофарите и сред пресечките. Следващата крачка, може би за след 5-6 години, за тези, които на къси дистанции са единствено на ток и са го свършили, а нямат време да заредят, е да включат дребния мотор, който да ги придвижи. Не можем, в случай че не сме се научили да вървим, да скачаме като Стефка Костадинова. Първо, би трябвало да забележим на българския пазар сходно на холандския преди години – хибриди, хибриди, хибриди. След това да стартираме на всяка четвърта кола да виждаме хибрид, а на всяка десета - електричка. Тогава да оценим опцията и адекватността на мрежата, на обработката на акумулатори, на предпазване и утилизация на тези коли. За страдание Европа се движи на правилото " Ние по този начин споделяме, но то май няма да стане “. Всички разчитат на втората част от изречението. Това обърква потребителя, тъй като рано или късно цената за зареждане на колите с електрическа сила ще бъде близка, а аз настоявам - доста по-висока на километър спрямо това, което се заплаща през днешния ден за горивата. Дали ще бъде под формата на цена на търговеца, дали ще бъде под формата на такса или ще бъде данък, това е тематика, която следва да забележим на европейско равнище.

Какво ще стане с търговците на другите горива и с бензиностанциите?

Дайте да не ги жалим авансово. Всяка една от фирмите в Европа, включително в България, има средносрочни и дълготрайни проекти, тактики. През идващите 30 години в България нафта и бензин ще се зареждат, просто тъй като структурата на колите е такава. Големият проблем е с товарния трафик, със селскостопанската, строителната техника. Какво ще се случи с бензиностанциите? Моето персонално мнение е, че в България има 4000 бензиностанции при нужда от 1500 - 2000. С други думи - те и в този момент са доста. Ще има отпаднали, затворили. Някои ще се трансфорат в хъбове за зареждане с ток. Ще има еволюирали в търговски обекти от различен вид - може би молове, кооперации. По-важното е тези, които ще останат на пазара, да оферират все по-добри и все по-комплексни услуги.

Къде в Европа сте виждали постигане на някакво равнище в прекосяването към електрически автомобили?

През октомври бях в Швеция. Град като Гьотеборг, гнездото на шведските компании за транспорти с товарни коли, е образец за това по какъв начин половината от градския трафик е на природен газ. Останалите са електрички. В центъра на града за доставки и логистика на храни, питиета и всевъзможни комунални услуги се употребяват 100 % електрички. Но тъй като ситият на гладния не има вяра, и тъй като в Норвегия, Швеция, Дания са сити хората и си подреждат по различен метод страните, няма по какъв начин да им обясняваме, че нямаме инфраструктура, че има места в България, където продължава да стопира токът при стихия.

Какви цени на горивата да чакаме?

Всичко зависи от месец март и април. Мога да пожелая днешните цени да бъдат по-добри идната година. Ще работим в тази посока. В същото време всяко изказване на международен политик, всяко международно геополитическо разтърсване дава подобен отзив в цените, че даже да има дни, в които започваме деня с 50 $ на звук дизелово гориво понижение, до края на деня това понижение е обезщетено и денят приключва с 40 $ нарастване. Това са флуктоации, невиждани през последните години!



Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР