Централен депозитар планира да раздвижи спящите акции с информационна кампания,

...
Централен депозитар планира да раздвижи спящите акции с информационна кампания,
Коментари Харесай

20 години акционерен сън

Централен депозитар възнамерява да раздвижи спящите акции с осведомителна акция, понижаване на цените и облекчение на процедурите.

Стотици хиляди дребни акционери не се възползват от правата си като такива

За множеството обществени компании положителното корпоративно ръководство е тежест, само че има и такива, които осъзнават изгодите му

Проект желае да събере акциите на незаинтересовани вложители в мегафонд с 2-3 милиарда лева капитализация
" Ключово ще е в идната година да развием осведомителна акция и да събудим интереса на хората към това какво имат. "
Васил Големански, изпълнителен шеф на Централния депозитар Към днешна дата тяхната бонова брошура от първичните 25 лева (след деноминацията) подхожда на 300 акции на наследника на фонда - " Стара планина холд ", чиято настояща стойност е към 2500 лева Или това прави 10 000% рентабилност.

Оценка: от 2 до 2000

Равносметката на всеобщата приватизация даже и от днешна позиция е сложна. Ако се погледнат всички останали на фондовата борса някогашни фондове, то общата им пазарна капитализация е над 1.5 милиарда лева За доста от тях обаче тя не е изключително меродавна - множеството са на различния сегмент на БФБ (където са събрани всички неликвидни акции) и страдат от тотална индиферентност на другояче хилядите си акционери. Има такива, където оценката е основана на последна договорка от 2008 година да вземем за пример.

Част от тези холдинги действително живеят втори живот - откакто са изцяло обезценени, някой ги е придобил просто като обществени сдружения за да развива някакви свои нови планове. Така да вземем за пример цели девет тогавашни приватизационни фонда са в орбитата към " Химимпорт " и пазарната им оценка е висока с помощта на вложенията на пенсионните фондове от групата. В тази рубрика са холдингите " Варна ", " Нов Век ", " Света София ", " Развитие ", " Сила ", " Асенова цитадела " - множеството от тях имат малко общо с първичния си профил, а настоящата цена е основана главно на вътрешногрупови покупко-продажби. Все отново при някои от тях цената на една бонова брошура доближава до стотици левове, което ги слага измежду най-доходните.

Отличниците и отпадналите

Някои от сполучливите образци са на трансформирали се холдинги. Така да вземем за пример тогавашният " Албена инвест " през днешния ден е влят в курортното сдружение " Албена ", боновата брошура носи пет акции от него на стойност към 300 лева Наследник на " Калиман " пък след голям брой трансформации през днешния ден се явява " Софарма трейдинг " и цената на тогавашните 25 дяла в този момент е над 100 лева Книжката, вложена в " Агроинвест ", през днешния ден е равна на 200 акции в " Еврохолд България " на стойност 250 лева

За страдание обаче положителните образци идват по-скоро от по-малките фондове, до момента в който тези, които през 1997 година привлякоха най-вече на брой бонове от жителите, в този момент в множеството случаи не са донесли съвсем нищо или даже цената се е стопила до стотинки. Причините са най-разнообразни - от просто неудачни вложения до лъжливи дейности от мениджмънт и огромни акционери. Бонова брошура в тогавашния " АКБ форес " в този момент коства 2.5 лева, и то на база последна цена от 2011 година " Мултигруп хайлайф " ( " Балкантурист хайлайф " ) е свален от борсата и няма пазарна цена, като най-хубава алтернатива за продажба на акции е да потърсите самата компания и да питате има ли интерес от изкупуване на акции. " Петрол " ( " Синергон холдинг " ) и Българо-холандски фонд (Българска холдингова компания) в този момент костват почти колкото и преди 20 години, а бонова брошура в тогавашния колос " Доверия единен холдинг " в този момент е към 100 лева

Време ли е за пробуждане

" Възнамеряваме да създадем тази информация безвъзмездна, като чакаме и медиаторите да понижат таксата до равнище от порядъка на личните им разноски ", сподели изпълнителният шеф на ЦД Васил Големански. " Освен това обмисляме разновидности да създадем допустимо такава инспекция да се прави онлайн, само че тук значимото е да осигурим благонадежден, само че и елементарен метод за това. Ако го създадем с електронен автограф, отново ще е преграда за доста хора, по тази причина може да се мисли за партньорство с Национална агенция за приходите и информация да може да се прави с техния ПИК. Или пък с частни компании, снабдители на комунални или платежни услуги да вземем за пример, където клиентите им към този момент са разпознати и си заплащат сметки онлайн ", изясни Големански.

" Kлючово ще е в идната година да развием осведомителна акция и да събудим интереса на хората към това какво имат. В това време всички ние в капиталовата общественост, всички в комитета за развиване на финансовия пазар, би трябвало да решим какви да са идващите стъпки, тъй че да са преференциални за всички. Със сигурност ще са нужни и взаимни отстъпки ", счита Васил Големански.
Q&A

Сиана Даскалова, съветник " Финансови услуги " в " Елана финансов холдинг "

Как да схвана какво имам от всеобщата приваризация?
Документите, които можете да притежавате от всеобщата приватизация, са бонова брошура и депозитарна квитанция. За да разберете на какви активи сте притежател, не е належащо даже да пазите тези документи. Когато притежаваните акции са на компания, която в този момент се търгува на Българска фондова борса, би трябвало да си извадите уверение за притежаваните принадлежности, което медиаторът получава от Централния депозитар. Този документ е в електронен тип, към този момент не се издават бланки депозитарни разписки.

Колко ще ми коства?
Услугата по инспекция за налични активи е платена, защото медиаторите заплащат такса към Централния депозитар за нея. Цената е 20-24 лева, само че в случай че имате остаряла депозитарна квитанция или бонова брошура, капиталовият медиатор ще може да се ориентира и да ви каже в кое сдружение имате акции, без да се постанова да се изисква сходна информация. Ако сте правоприемник на акционер, ще ви би трябвало уверение за завещание (и вероятно пълномощни от всички други наследници, като всички те изискват нотариални такси).

Какво да върша, в случай че знам, че съм правоприемник на бонова брошура?
Наследниците на притежатели на бонови книжки също няма потребност да разполагат със старите документи, с цел да открият какви активи имат. Необходимо е единствено да имат уверение за наследници на притежателя на акциите. Процедурата при капиталовия медиатор за инспекция на активи обаче не може да се задвижи единствено от един правоприемник – би трябвало да участват всички наследници или един да е акредитиран от тях. След като схванат какви активи наследяват, те могат да създадат контракт за доброволна подялба при нотариус и да имат обособени лични акции при капиталовия медиатор, с които да решат какво да вършат. Но всички тези процедури, за които се заплащат такси, стават непотребни, в случай че активите нямат стойност, която да оправдае разхода. Така че първо е добре да се посъветвате с капиталовия медиатор дали има смисъл да се прави процесът на унаследяване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР