Центърът за опазване на здравето в Хонконг съобщи, че 37-годишен

...
Центърът за опазване на здравето в Хонконг съобщи, че 37-годишен
Коментари Харесай

Мъж е хоспитализиран с рядък вирус след ухапване от маймуна

Центърът за запазване на здравето в Хонконг заяви, че 37-годишен мъж е в сериозно положение в интензивното поделение, откакто е дал позитивна проба за необичаен вирус.

(Във видеото може да научите повече за: " Социална мрежа ": Могат ли комарите да ни заразят с рискови болести)

Патогенът, прочут като herpesvirus simiae или " B virus ", се придвижва по натурален път в урината, изпражненията и слюнката на макаците, които се разхождат на доста публични места в Хонконг.

Според фамилията на пациента мъжът е получил рана от едно от животните, до момента в който е посещавал Кам Шан Кънтри Парк в Хонконг, прочут още като Хълма на маймуните, в края на февруари.

Месец по-късно мъжът е постъпил в болница " Ян Чай " с тресчица и влошено схващане и от този момент е признат в интензивното поделение. Към 3 април няма други публични данни за здравословното положение на мъжа.

Като се има поради честотата на контактите сред хора и маймуни в града, е изненадващо, че казусът е първи за Хонконг. И въпреки всичко вирусът, който споделя забележителна част от структурата си с вирусите на херпес симплекс 1 и 2, просто не се усеща по този начин добре в човешкото тяло, както при макаците.

Man Hospitalized With Rare Virus After Monkey Bite in Hong Kong
— Oden (@Gjallarhornet)
От първото документирано заразяване на човек през 1932 година до момента единствено 50 души по света са дали позитивен резултат за вируса. По данни на Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати 21 от инфектираните са умряли.

Без лекуване смъртността е над 70% от инфектираните, само че възможностите за оцеляване доста се усъвършенстваха през десетилетията с въвеждането на антивирусна терапия. И въпреки всичко тази цифра не е нулева; единствено преди три години, през 2021 година, 53-годишен ветеринарен доктор от Пекин става първият документиран смъртен случай от вируса В в Китай.

Смъртните случаи нормално се дължат на инфектиране в централната нервна система, защото вирусът предизвиква отичане на основния и гръбначния мозък. В по-тежки случаи пациентите изпитват грипоподобни признаци, в това число тресчица, отмалялост, мускулни болки и главоболие, а в някои случаи и зной, болки в корема и даже хълцане.

Колкото и да са привлекателни за туристите маймунските лудории, сходно близко разбъркване на животинската и човешката популация усилва вероятността от появяването на евентуално смъртоносни вируси.

Monkey Bite Gives Man Rare Virus
— Anna Moore (@annamoor1995)
Макар че понастоящем вирусът B мъчно прави толкоз трагичен скок сред типовете, може да са нужни единствено няколко дребни акомодации, с цел да се трансформира в нещо, способно да се популяризира толкоз елементарно, колкото неговите братовчеди херпесвирусите.

Засега вирусът В остава рядка и необикновена опасност. Въпреки това е целесъобразно да се съблюдава здравословна отдалеченост от макаците при всевъзможни условия, освен поради сигурността на хората, само че и поради здравето на животните.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР