Центърът за еврейско-българско сътрудничество Алеф в Бургас почете паметта на

...
Центърът за еврейско-българско сътрудничество Алеф в Бургас почете паметта на
Коментари Харесай

Бургазии почетоха деня на спасяването на българските евреи от Холокоста

Центърът за еврейско-българско съдействие " Алеф " в Бургас уважи паметта на почтено починалите евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 11 343 души от тези райони са депортирани и убити в нацистките лагери на гибелта. 10 март е Ден на спасяването на българските евреи от Холокоста.
На гала беше отдадена респект и към достойните представители на бургаската общност, които през 1943 и 1944 години са защитили и избавили своите съграждани евреи от ешелоните на гибелта в града.
Пред паметника на Благодарността се събраха потомци на избавените. Една от тях е Алберта Алкалай, ръководител и създател на " Алеф " в Бургас.
За Actualno.com тя съобщи: “Много е значимо в днешния ден да се приказва и да се предава паметта, тъй като все по-малко остават живите участници в тези събития. Ставаме очевидци на опити за замяна на историята и на истината и считам, че нашата задача на Център за еврейско-българско съдействие е да предава паметта такава каквато е била. В този ден ние сервира цветя в символ на признателност на тези почтени българи, които все пак, макар нацистките закони които са отнемали всичко човешко, всички права на еврейското население като работа, обучение, без право да бъдат мъжете при фамилиите си, са помагали. Адвокати, лекари, пианисти са правели пътища и са чукали трошляк. В трудовия лагер в Атия доста от тях са умирали от малария. Днес се чуват едни гласове, че надали не в България не е имало премеждия за еврейското население. Това не е по този начин, само че в това време доста хора са подавали ръка и не са намирали за редно всичко това да се състои, по тази причина реверанс пред тях. “
Алберта Алалай си спомня разказите на своята баба. На 9 март нейното семейство е получило заповедта, че би трябвало да бъде на же пе гарата в Бургас с 10 кг багаж на семейство. Тогава тя е била на 10 години. Съседите са споделили на родителите и да я оставят на тях, с цел да я отгледат. „ Където са пет гърла, там са и шест, оставете детето при нас “, са упорствали хората, които през днешния ден Алберта Алалай назовава - индивиди със сърца.

Десети март е разгласен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година като Ден на Холокоста и на потърпевшите от закононарушения против човечеството. На тази дата през 1943 година, след дейната и решителна интервенция на няколко български депутати, православната черква, интелектуалци и жители, е спряна заповедта за депортиране на българските евреи към нацистките лагери на гибелта. Този невиждан акт остава в международната история и с него България дава безконечен образец за хуманизъм и човешка взаимност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР