Центърът на Филаделфия 76-ърс Джоел Ембийд спечели наградата за МВП

...
Центърът на Филаделфия 76-ърс Джоел Ембийд спечели наградата за МВП
Коментари Харесай

Джоел Ембийд бе избран за Най-полезен играч в НБА за сезон 2022/23

Центърът на Филаделфия 76-ърс Джоел Ембийд завоюва премията за МВП на постоянния сезон в Националната баскетболна асоциация (НБА) сезон 2022/23. 29-годишният баскетболист от Камерун изпревари в гласуването настоящия повторен притежател на наградата Никола Йокич от Денвър Нъгетс.


Ембийд приключи постоянната акция с 33.1 точки приблизително на мач, с цел да завоюва втората си поредна реализаторска купа в кариерата, 10.2 битки и 4.2 асистенции. Тройката във вота за Най-полезен състезател бе допълнена от звездата на Милуоки Бъкс Янис Адетокумбо, който сграбчи наградата през 2019 и 2020 години. „ От дълго време очаквам този миг. Много усилена работа. Преживях доста. Не приказвам единствено за баскетбол. Говоря за живота ми. Моята история. От къде пристигам. Как стигнах до тук и какво ми коства, с цел да бъда тук “, показа камерунецът.

Издръжливостта на Ембийд несъмнено бе един от факторите за вота в негова изгода. Той игра в 66 мача – вторият максимален брой в кариерата му, без значение че още веднъж бе обиден от травми в плейофите и пропусна първия дуел от полуфиналите на Изток с Бостън Селтикс, извоюван от Фили със 119:115 като посетител. Ембийд е първият състезател на 76-ърс, който печели оценката след Алън Айвърсън през 2001. Джулиъс Ървинг (1981), Моузес Малоун (1983) и Уилт Чембърлейн (1966-1968) са останалите баскетболисти на Филаделфия, които са завоювали званието.

Контузията на центъра обаче може да се окаже решаваща за възможностите на Фили да стигне до купата този сезон. Сиксърс не са печелили трофея от 1983-а насам и не са минавали оттатък полуфиналите от 2001-а насам, когато Айвърсън завоюва МВП наградата. За пета поредна година състезател отвън Съединени американски щати и Канада сграбчва премията, което удължава най-дългата серия в историята на Лигата. За повторно интернационалните баскетболисти приключват на първите три места в крайното нареждане – първият път бе предишния сезон. Ембийд е и вторият притежател на званието от Африка след легендата на Хюстън Рокетс Хакийм Оладжуон – нигериецът е първи в гласуването през 1994. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР