Център за социална рехабилитация и интеграция“ на деца в неравностойно

...
Център за социална рехабилитация и интеграция“ на деца в неравностойно
Коментари Харесай

Специалистите от ЦСРИ: „Как да поощряваме ефективно?“

„ Център за обществена рехабилитация и интеграция “ на деца в неравностойно състояние към Фондация „ Владиславово “ предлага следните типове услуги за деца от 7 до 18 години:

Интеграция на деца в учебните заведения – спомагателна поддръжка за сполучлива реализация;

Превенция на отпадане от просветителната система. Работа с деца, отпаднали от учебно заведение и техните семейства;

Превенция на отклоняващо се поведение;

Подкрепа за професионално насочване и кариерно развитие;

Подкрепа на деца, очевидци и жертви на насилие;

Училище за родители. Семейно консултиране и поддръжка за повишение на родителския капацитет;

Група за взаимопомощ на деца и родители;

Здравни съвещания.

Подкрепата на целевите групи се реализира посредством самостоятелни и групови съвещания от експертите – обществен служащ, психолог, трудотерапевт и здравно лице.

Един от акцентите в нашата работа е децата да изградят позитивен облик за себе си, да имат положително самочувствие и да са уверени. Поддържането на връзки на доверие сред членовете на фамилията, даването и приемане на помощ, шерването на значимите моменти в фамилната среда развиват у детето убеденост и положително самочувствие.

Много родители се боят да прекаляват с похвалите точно от боязън да не разглезят детето си, което ги тласка в другата прекаленост – незабавно са подготвени да го нахокат, а позитивните мнения се пресяват и забавят. Истината е, че навременното подучване е също толкоз значимо и възпитателно, колкото и забележката.

Децата непрекъснато търсят вниманието на родителите си и когато нищо от това, което вършат не ги впечатлява позитивно, те нормално прибягват към неприятно държание, с цел да предизвикат реакция у тях. Децата би трябвало да бъдат уверени, че са обичани и одобрявани такива, каквито са. Да бъдат подкрепяни и поощрявани, а техните положителни действия да бъдат хвалени, с цел да се усещат самите те щастливи и да одобряват света като едно положително място за живеене. Затова не пестете положителните думи. Похвалата и поощрението ще им оказват помощ да повярват в личните си благоприятни условия.

Важно е да имате поради, че:
Похвалите би трябвало да са откровени – децата инстинктивно усещат фалша и лицемерието.

Забелязвайте положителното – от време на време сме склонни да одобряваме положителното държание за даденост. Детето сякаш е длъжно да слуша, положителните оценки и държание в учебно заведение са по този начин да се каже по дифолт. Забелязвaйте положителното. Много по-добре е да обръщаме внимание на него. Похвалете вярната постъпка, положителното държание и то ще докара след себе си други. Поставете си цел като родители да виждате хубавото и да го насърчавате.

Хвалете или порицавайте постъпките, а не детето – не е едно и също да кажеш – “Ти си неприятен ”, “Колко си непокорен ” вместо “Днес в парка не постъпи добре ”. Не слагайте етикети, детето се разпознава с тях. Щом съм неприятен, значи би трябвало да действам по този начин.

Бъдете съответни – децата не схващат общите изрази от вида – “Справи се отлично ”, “Държа се добре ”. Какво значи това? Бъдете съответни: “Хареса ми по какъв начин подели играчката с приятелчето си ” или “ Беше благо, че благодари на какичката в магазина ” и така нататък Така децата по-лесно ще могат да повторят положителните действия.

Всяка крачка е значима – подкрепяйте всеки дребен прогрес на детето. Ако виждате, че то се старае, би трябвало да го поощрите. Всички имаме потребност от поддръжка, децата най-много. Хвалете напъните му да бъде по-добро, даже и да не реализира отлични резултати.

Хвалете и другите – направете утвърждението ваша философия. Похвалете брачна половинка си, по-голямото си дете, съученика на вашето дете или приятелчето му. Така то ще разбере, че похвалите са за всички, че всеки има своите положителни и мощни страни и е добре да бъде подкрепян и поощряванa href= " http://fvladislavovo.org " target= " _blank " > /fvladislavovo.org
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР