Цените за потребителските стоки в САЩ са скочили с 6,2

...
Цените за потребителските стоки в САЩ са скочили с 6,2
Коментари Харесай

САЩ с най-висока инфлация от 1990 година

Цените за потребителските артикули в Съединени американски щати са скочили с 6,2 % на годишна основа през октомври. Поскъпването на храните, бензина и повишаването жилищните разноски са в главната на най-високия за американците % инфлация от 1990 година.

Има ускоряване на инфлационния ритъм по отношение на септемврийското ниво от 5,4 %, регистрира през днешния ден министерството на труда на Съединени американски щати, представено от Асошиейтед прес. От септември до октомври потребителските цени са скочили с 0,9 на 100. Това е най-голямото месечно нарастване от юни.

Инфлацията подкопава мощното повишаване на заплатите на американските чиновници през последните месеци, създавайки " политическо главоболие " за администрацията на президента Джо Байдън и демократите в Конгреса и засилвайки натиска върху Федералния запас, в миг когато се обмисля с какъв ритъм да бъдат оттеглени тласъците за стопанската система, отбелязва АП. Така наречената съществена инфлация, без отчитане на мощно променливите цени на храните и силата, е 0,6 на 100 на месечна основа и 4,6 % на годишна.

Електроенергията в Съединени американски щати е поскъпнала с 4,8 % от септември до октомври. Цените на бензина, природния газ и нафтата за отопление са се повишили по същата причина, заради която и доста други артикули нарастнаха: търсенето се ускори внезапно, защото американците карат и летят повече, само че предлагането изостава.

Икономистите към момента чакат инфлацията да се забави, откакто проблемите с веригите за доставка бъдат решени и американците възстановят значително потреблението си на нивата отпреди пандемията.

По-рано през днешния ден годишната инфлация в Германия за октомври бе доказана на ниво 4,5 % - най-високо от 1993 година, вследствие на мощния скок на цените на силата, дефицита на съставни елементи за производството и резултата от отпадането на по-ниския Данък добавена стойност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР