Цените на застраховките на домашно имущество са достъпни за всеки

...
Цените на застраховките на домашно имущество са достъпни за всеки
Коментари Харесай

Ако смятате, че къщата ви струва 300 000 лв. и сключвате застраховка на такава сума, то при бедствие застрахователят ще изплати 150 000 лв.

Цените на застраховките на домашно имущество са налични " за всеки джоб " и варират почти сред 5-17 лв. на месец или 50-200 лв. на година, регистрират от Асоциацията на българските застрахователи в управление за потребителите с практични препоръки.

От сектора прецизират, че цените зависят от условия като застрахователната сума/лимит по полицата, покритите опасности, типа на парцела и някои други.

Ръководството е продължение на осведомителната акция на АБЗ с фокус върху имущественото обезпечаване тази година. 

Делът на застрахованите парцели против естествени бедствия в България е едвам 2 % през последните 40 години, при 10 пъти по-висок дял приблизително за Европа - 22 на 100, сигнализираха още от сектора.

В практическото управление от АБЗ показват измежду главните аргументи да имаме застраховка това, че не можем да разчитаме страната да поеме отговорност за персоналната ни благосъстоятелност. И припомнят, че застраховката подсигурява успокоение и финансова сигурност, тъй като е предпазен постоянно най-ценният ни актив - домът, в който живеем или сме закупили.

Кои са главните подходи за установяване на застрахователната сума?

При единия се оферират пакети на закрепена застрахователна сума, които костват към 50-80 лева на година. Сумите са да вземем за пример 20 000 лева, 50 000 лева и така нататък, които в всеобщия случай стигат за покриването на вреди, само че не и за напълно нов дом. Цените могат да са в действителност " бюджетни " - при най-ниските равнища на предели наградите са в границите на 20-40 лева на година, за предел от 50 000 лева варират към 50-60 лева на година. 

При другия вид застрахователната сума по полицата е съобразена със цената на парцела. Цената на лавица за апартамент от 100 кв. м, застрахован на сума от 100 000 лева с положително покритие на опасности, може да е към 100-180 лева на година, т.е. към 10-15 лева на месец. 

От сектора обаче поучават да не се водим единствено по цената, а да се срещнем в елементи с изискванията и да ги съобразим с самостоятелните си потребности. Добре е да преценим дали застраховката да е на сума, близка до действителната стойност на парцела или по-ниска, тъй като това ще е оптималният размер на компенсацията, което може да получим. Освен това против какви рискови събития се застраховаме, тъй като ще получим обезщетение единствено по тези, които са включени в покритието на полицата ни.

Друг удобен образец, който застрахователите дават, е обвързван с хипотезите надзаастраховане и подзастраховане.

" Считате, че къщата Ви коства 300 000 лева, тъй като съгласно Вас може да я продадете за толкоз. Сключвате застраховка на такава сума и плащате съответната награда. Но обективно построяването на нова къща с сходни характерности коства 150 000 лева За злощастие вследствие на пожар домът Ви изгаря. Застрахователят ще изплати 150 000 лева, а не 300 000 лева, тъй като толкоз излиза да се построи нов ", изясняват от АБЗ, представени от Българска телеграфна агенция.

И прецизират, че смисълът на застраховката на дома е посредством компенсацията да го върнете в положението преди рисковото събитие, а не да се печели от нея. Затова при установяване на обезщетение застрахователите се водят от експертни оценки за това какъв брой действително ще коства да се възстановят вредите, т.е. регистрира се действителната стойност на строителните и ремонтни услуги, материали и други. 

Два са главните разновидности за образуване на обезщетение – на възстановителна стойност и на действителна стойност.

На възстановителна стойност най-общо значи, че се изплаща обезщетение в размер, задоволителен да възстановите повреденото или унищоженото имущество. При образуване на компенсации на действителна стойност се регистрира овехтяването на имуществото съгласно годините употреба. 

Основният пакет покрития включва нормално пожар, естествени бедствия като стихия, вихър, градушка, наводняване, срутване на земни пластове, тежест от естествено струпване на сняг или лед, ВиК повреди, вандализъм, удар от транспортно средство, разноски за почистване и някои други.

Към тях могат да се прибавят и други покрития като земетресение, късо съединяване и токов удар на електрически съоръжения и/или уреди, чупене на стъкла, загуби на приход от наем, наем за различно настаняване, кражба, отговорност към трети лица и някои други.

По отношение на риска земетресение честа процедура е да се ползва правилото на самоучастие - вие поемате загубите до размера на самоучастието, а застрахователят заплаща всичко над него. Размерът на самоучастието варира в границите на 1-2 % от застрахователната сума. Ако самоучастието да вземем за пример е изчислено на 1000 лева, при положение на рисково събитие застрахователят ще поеме горницата над тази сума.

Така, в случай че вредите от земетресение по дома са оценени на 800 лева, вие ще поемете разноските за ремонт. В случай, че възлизат на 10 000 лева, застрахователят ще ви изплати 9000 лева поради самоучастието от 1000 лева. 

При разпределяне на ипотечен заем се изисква наложително подписване на застраховка за жилището, което ще бъде закупено с отпуснатите средства. При установяване на застрахователната сума се употребяват главно два метода. При единия сумата подхожда на дължимото по заема и надлежно понижава с времето. При другия, който е по-често срещан, сумата отразява цената на парцела и не се трансформира през интервала на заема.

Трябва да сте наясно, че разновидността застрахователната сума да дава отговор на остатъчната стойност по заема не ви предлага пълноценна отбрана. Той има единствено едно преимущество – по-ниската цена на полицата, предизвестяват от АБЗ.

Данните от допитване на АБЗ измежду застрахователни компании, предлагащи имуществени застраховки, демонстрират, че главната и съвсем единствена причина за отвод за погашение на обезщетение е, че претенцията е била заведена за риск, който не е част от покритието по полицата или е изключен риск.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР