Цените на услугите, свързани с естетичното оформление на гробни места,

...
Цените на услугите, свързани с естетичното оформление на гробни места,
Коментари Харесай

Каменоделците: Българинът не влага пари в отвъдното

Цените на услугите, свързани с естетичното оформление на гробни места, няма да се трансформират. Това откри инспекция на „ Марица ” в няколко огромни работилници за монументи в региона на Централни гробища и Рогошко шосе.

Ние не можем да си позволим като хлебарите да подвигаме цени. Пред зимен сезон сме и в случай че променим цените, ще останем без занаят, изясни майсторът паметничар Петър Чолаков. Той напомня, че всички оставят естетическото оформление на гробовете за пролетта. Есента и зимата са мъртви сезони за майсторите каменоделци. Ако някой от десетките майстори на гробове, които висят до опечалените на всяко заравяне, ви натискат да извършите това в студените месеци, сигурно ще ви излъгват с фалшив гроб, предизвестяват каменоделците.

Ако има някаква смяна в цените на услугите, тя ще е едвам идната пролет. Бившият служител на реда Неделчо Неделчев, който е в управителния съвет на сдружението на каменоделците, също не чака смяна в цените. " От 10-ина години не сме вдигали цената за труда, въпреки камъните последователно да нарастват ", споделя той.

Всички работилници в Пловдив употребяват гръцки и сандански мрамор. Истината е, че и той идва от Гърция - просто го зареждат от Сандански. Оттам идва в цеха на компания „ Монолит 1994 ” на Рогошко шосе. Всички дребни търговци от Пловдив се зареждат с материал оттова. Засега камъкът е запазил цената си непроменена. Няма промени в международните цени на камъните, които внасяме от Индия, Китай и Гърция, обясниха от компанията. Те напомнят, че цената на чужбинския мрамор е борсова и се въздейства и от курса на $.

По традиция работилниците вършат и нещо като презапасяване. Куриозът е, че Пловдив е един от градовете с най-ниска цена в услугите, свързани с естетичното оформление на гробни места. В работилниците не могат да обяснят аргументите за този стопански парадокс.
" Има градове с доста повече каменоделски работилници отсам, само че цените са в пъти по-високи. Причината са противозаконните ромски работилници, където ни компании има, ни се заплащат налози, ни има инспекции от Национална агенция за приходите ", изясни Неделчо Неделчев. Паметничарите в Кърджали се хвалят, че работят три пъти по-скъпо по всеки подробност от пловдивчани. Дори поради това няма по какъв начин да си позволим да вдигнем цените, споделят законните пловдивски майстори.

Българинът не влага пари в отвъдното, тъй като може би и не има вяра в него. Всеки купува една плоча 60 на 80 сантиметра и това му е задоволително, обясниха в една от работилниците на Централни гробища. В поддръжка на тезата си демонстрират две чудно красиви гипсови ангелчета, които никой не ще да купи. Цената им е единствено 125 лв., а стоят непродадени към този момент година и половина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР