Цените на свинското удариха ново дъно. Хипермаркети продават свинско стек

...
Цените на свинското удариха ново дъно. Хипермаркети продават свинско стек
Коментари Харесай

Свинското удари дъното: Пържолите по-евтини от доматите

Цените на свинското удариха ново дъно. Хипермаркети продават свинско стек контрафиле, импорт от Испания, по 3,99 лв. за кг.

Това е с лев по-евтино от кило оранжерийни български домати, които стигнаха цена от 5 лв..

Тенденцията за поевтиняване на свинското е от предходната година. Причината е, че Китай затвори пазара си за най-големите производители на месо в Европа поради огнища на АЧС.

Така европейската продукция се насочи към други пазари, в това число българския, който безусловно е залят от евтини мръвки от Стария континент. Това сложи под напън родните производители, които пък таман започнаха да се възвръщат от рецесията с чумата по свинете, поради която животните в цели стопанства бяха умъртвени.

Данните на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (САРА) демонстрират, че натискът върху родните производители през последните шест месеца ги принуждава да задържат цената на ниво към 3,50 лв. за кг кланично тегло.

Това е с 10,8% под междинното равнище за 2020 година, когато междинната цена е била 3,89 лв. за кг и с 5,4% под това от 2019 година (3,67 лева./кг).

Тенденцията за поевтиняване на свинското обаче може да се обърне. От началото на месец декември европейските цени на едро на свинско месо започнаха да се повишават, движени от растящите цени на входящите запаси и доста намалените индустриални маржове, като регистрираното нарастване все още е с 1,5% над нивата на същия интервал от предходната година, съобщава  " Телеграф “.

Същевременно родните зеленчукопроизводители са под напън поради повишаващите се енергийни разноски.

За последната една година съвсем всички съществени зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и специалисти цените се повишават постепенно, само че несъмнено, като за миналите 12 месеца скокът при артикули като краставиците и картофите е с към 30%. Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58 на 100. Според данни на Държавната комисия по стокови тържища и борси по отношение на януари предходната година картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 на 100, а доматите – с сред 13 и 17%. На този декор България може да остане без българска продукция през 2022 година поради енергийната рецесия.

Някои от потребителите към този момент споделят, че високите цени на плодовете и зеленчуците ще ги накарат да се лишат от някои артикули.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР