Надомната работа – за жълти стотинки.Хората работят надомна работа за

...
Надомната работа – за жълти стотинки.Хората работят надомна работа за
Коментари Харесай

Надомната работа – за жълти стотинки

Надомната работа – за жълти стотинки.

Хората работят надомна работа за смешни пари.

Обикновено те биват наемани, с цел да правят нискоквалифицирана активност, като сглобяване на писалки, лепене, шиене на детайли, бродиране,
осъществяване на диалози по телефон,
попълване на товарителници и други

Интересен факт е, че към този модел на работа прибягват и ай ти компании, които вместо да заплащат високи заплати,

наемат програмисти на контракт за поръчка и по този начин съумяват да получат това,
което желаят на по-ниска цена.
Това сподели пред „ Телеграф “ основният икономист на КТ „ Подкрепа “ Атанас Кацарчев. Експерти показаха, че към 500 000 българи изкарват прехраната си по този метод.

Надомната работа е подчинена на Кодекса на труда и Законна за отговорностите и договорите.

Съгласно тях наетите могат да сключат цивилен или трудов контракт на цялостен или повърхностен

работен ден, както и контракт за поръчка.

Данъците и осигуровките са съгласно това,
което се договорят страните “,
съобщи Кацарчев и акцентира, че българското законодателство е положително в това отношение, просто страните би трябвало да работят по него, а не да го заобикалят.

Той разяснява, че тези, които се съгласяват да работят без контракт,

рискуват да не получат заплащане и предложи да не се блазнят от вероятно по-високия приход, който могат да получат.

Когато няма контракт, те не могат да се защитят в съда и да потвърдят,
че са направили избрана работа за някого.
В този случай, като се изключи че работят без контракт,

би трябвало да поемат разноските за ток, вода, а за него остава единствено да получи сумата, за която се е договорил.

Икономистът акцентира още, че няма указател на хората, които се занимават с надомна работа, тъй като по-голямата част от този бранш е сив,
като към този момент има и черен подобен.
„ Вероятността измежду предлагащите надомна работа да има доста измамници съществува, тъй като хората се наемат през интернет,

не се върви някъде, не се търси някой “, сподели той.
Отделно от това тези работещи не са членове на синдикати.
Той разяснява, че надомната работа не може да се съпоставя с хоум офиса,
тъй като за разлика от първия вид има явен шеф,
подписан контракт и домът е посочен като място за осъществяване на активност.

„ Гледайки какво се случва, най-вероятно бъдещето ще бъде такова – множеството хора ще работят от у дома. Там, където е обвързвано с административна работа или обработка на информация или каквото и да било сходно, няма значение къде се намираш “, разяснява Кацарчев.

Отдавна съотношението на осигурителната тежест за служащия, който е на трудов контракт, не е 40/60, изясни основният икономист на КТ „ Подкрепа “ Атанас Кацарчев.

В момента единствено здравната е такава.

„ Те ги трансформираха. Към 2000 тежестта за служащия беше към 20%, а сега тежестта за него по отношение на работодателя е 43-44% “,
уточни той и разяснява,
че това се случва тихомълком и би трябвало тежестта за служащите да падне на 40%. При гражданските контракти работещият не е задължен да се обезпечава за всички опасности, всеки самичък си преценя и това се договаря с работодателя. „ Задължителна е здравната осигуровка, без значение какъв е приходът. Ако се надвиши минималната работна заплата, се заплаща върху действителната сума, в случай че е под нея, си задължен да платиш според минималната работна заплата “, сподели той. Хората с ТЕЛК имат облекчения и при тях облагането и обезпечаването са разнообразни.

Искаме най-ниските приходи да са без налози. „ Ако вземем новата минимална работна заплата, която ще е 1077 лева за следващата година, като сложим осигуровките и налозите, падаме на осемстотин и няколко лв.. Данъкът е деветдесет и недостатък лв., откакто се махнат осигурителните вноски. При 12 месеца това прави жестоко към 1100-1200 лева, което прави дървата за един отоплителен сезон на хората с ниски приходи “, разяснява Атанас Кацарчев от КТ „ Подкрепа “ и добави, че би трябвало да има необлагаем най-малко и да се преразгледа осигурителната тежест. „ Нашата концепция е да се направи прогресивно облагане с необлагаем витален най-малко, с цел да има някакъв смисъл, тъй като минималната работна заплата си е още под него. Така че да се резервира данъчно-осигурителната тежест за междинните приходи същата, т.е. да няма отежняване за тях “, сподели Кацарчев и добави, че би трябвало да се облекчат бедните, а тежестта да се трансферира към хората, които взимат доста пари. Той уточни, че по статистика преди погашение на обществените помощи 48% от семействата са с приходи под линията на беднотия. Икономистът сподели още, че към този момент е пуснат план на предложение за увеличение на оптималния застрахователен приход, който сега е 3750 лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР