Цените на суровите материали отбелязваха сериозен ръст още преди войната

...
Цените на суровите материали отбелязваха сериозен ръст още преди войната
Коментари Харесай

Влиянието на по-скъпите материали върху цените на автомобилите

Цените на суровите материали отбелязваха сериозен растеж още преди войната в Украйна, а след началото й процесът стана още по-изразен, мощно стеснителен и за производители, и за крайни консуматори. Защото резултатът от всичко това е покачващи се цени. Само предходната седмица Tesla на два пъти удвои цените на продуктите си. Впечатляващ наподобява скокът при Rivian – към $12 000. Но това е нишов модел, ще кажете вие (и ще имате право).

Затова да се върнем в Европа, във Франция, където през март цената на базовата Dacia Sandero скочи над психически значимата граница от 10 000 евро (10 590). Във Англия Sandero стартира от 11 245 лири (от 9845 през ноември). У нас Sandero започва от 20 990 лева с Данък добавена стойност.

Stellantis също качва цените, като при започване на март Карлос Тавареш съобщи: „ Ако не повишим цените, влизаме на алено.”

Още преди Русия да нахлуе в Украйна, цените на суровите материали като стомана, алуминий, пластмаса и други се катереха стремително нагоре. Проучване на KPMG сред над 1000 топ мениджъри в автомобилната промишленост сподели, че веригата на доставки буди „ най-голяма паника ", като половината от мениджърите са „ доста или рисково обезпокоени " за въздействието на цените върху бизнеса им.

Войната в Украйна и глобите на Запада подвигат цените още повече. Русия е основен снабдител на цяла палитра метали: паладий и платина – скъпи метали, извънредно значими за катализаторите – алуминий, мед и никел.

Подробно за резултата на цените на материалите върху цените на колите четете на новия авто уебсайт
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР