Цените на старите строителни договори ще могат да се индексират

...
Цените на старите строителни договори ще могат да се индексират
Коментари Харесай

Индексират строителните договори с 15%

Цените на старите строителни контракти ще могат да се индексират поради инфлацията, само че най-много с 15 на 100 за цялата стойност на договора. Това планува квалифицираната методология от финансовото и районното министерство за индексация на другите типове строителства. Тя е оповестена за публично разискване. Методологията ще разрешава договори, които са били подписани на ниски цени, които все още не са настоящи поради повишаването на труд, строителни материали, горива и изобщо на растежа на инфлацията, да бъдат обновени, тъй че изпълнителите да не работят на загуба.

С смяната ще се разреши индексация на действия по контракти, които са изпълнени след 30 юни 2021 година Актуализацията на цените по контрактите ще може да се случва на всеки три месеца.

Строителните действия, по които ще се индексират цените, са разграничени на шест групи - сградно строителство, индустриални здания в региона на енергийната инфраструктура, индустриално строителство, мрежи и уреди в региона на ВиК, строителство на пътища, железопътни линии. Разделението е съгласно тежестта на строителните материали в другите типове градежи и е в съгласие с Камарата на строителите в България (КСБ).

От КСБ обаче излязоха с позиция, че не са съгласни индексацията да има таван, както няма и самата инфлация, тъй като това би обезсмислило актуализациите, защото макар индексацията в последна сметка може да се окаже, че отново работят на загуба. Още повече, че за последната година строителните материали са поскъпнали сред 30 и 60 на 100.

Строителният зам.-министър Деляна Иванова изясни, че контрактите по европейските стратегии могат да бъдат индексирани поради повишаването, само в случай че има спестени средства при възлагането от бюджета им. Но увери, че такива има. Тя обаче призна, че обстановката с договорите, които са предоставени с държавни или общински средства, е по-сложна и ще се взема решение при самостоятелни договаряния за всеки друг план. Именно неналичието на планувани средства в бюджета за сходен обезщетителен механизъм е и измежду най-големите терзания на бранша.

За да може да се вкара методика за индексация на цените на остарели контракти, са нужни промени в Закона за публичните поръчки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР