Имаме дълг към сегашното поколение да го върнем обратно и

...
Имаме дълг към сегашното поколение да го върнем обратно и
Коментари Харесай

Кремена Димитрова: Имаме дълг към сегашното поколение да му покажем, че българското кино е хубаво

Имаме дълг към настоящето потомство да го върнем назад и да му покажем, че българското кино е хубаво, какво може да чака от него и да се гордее с него даже. Това сподели Кремена Димитрова – старши специалист " Комуникации и Медии " в Националния кино център в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус " .  

 

" Хората имат интерес към гледане на българско кино, тъй като българското кино приказва за проблеми, които ги вълнуват, които са и техни проблеми, на език и с сензитивност каквато е близка до тяхната. Те не търсят екзотиката в българското кино, а нещо познато, нещо, което да ги изрази и тях, нещо, което да могат да съпреживеят. “

По думите ѝ усетът към българското кино се възпитава и това става посредством образуване на срещи на българското кино с публиката. Това е и една от най-важните цели на НФЦ – възстановяване имиджа му. С тази цел и НФЦ провежда три огромни фестивали: във Варна Фестивалът за българско игрално кино " Златна роза “, в Пловдив – за писмено и анимационно кино " Златен ритон “, а от 3 години и в Бургас " Киноваканция “, чиято цел е да покаже най-хубавото от " Златна роза “ и " Златен ритон “.

 

Фестивалът " Киноваканция “ ще се организира в Бургас на 14-16 юни в зала " Тончо Русев “ на Дома на Нефтохимика – Бургас, като в границите на фестивала се провеждат срещи с креативните екипи на филмите и полемики. " За пръв път тази година се вкарва тематика, която оказва помощ да обединим филмите и да има едно по-силно обръщение на цялата стратегия. Тези година тематиката е " Силата на волята “, “ изясни уредникът. Някои от образците, свързани с тази тематика, са документалните филми: " Следеният човек “ на режисьора Димитър Коцев-Шошо, " Киноекстремисти “ на Боя Харизанова,  " Да летиш с плавници “ на режисьора Маша Аверина.

Филмът, с който се открива фестивала, е " Защото обичам неприятното време “,  а неговата режисьорка Яна Лекарска ще бъде в залата и ще има опция за полемика. " Преди него ще покажем кино лентата " Балканска черна кутия “ който пък е за музиканта по прочут като Котарашки, другояче се споделя Никола Груев, който е доста морски филм, доста занимателен филм за пътя на един музикант, за изборите, които той прави. Един филм, който ще сътвори това въодушевление, което желаеме да ни държи по време на фестивала. “

Според Кремена Димитрова актуалното българското кино от ден на ден демонстрира другите жанрове – комедии, психическа и фамилна драма престъпни сюжети, както и много комерсиални занимателни филми, всеки от които намира своята аудитория. " Много е значимо, че има взрив и развиване на писмено кино, тъй като то към този момент вкарва много художествени средства в изработката си и се приближава като подстрекателство до игралното кино, “ сподели тя и даде образец с режисьора Тонислав Христов, който съгласно нея е еднообразно добър и в игралното, и в документалното кино.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР