Цените на природния газ, на нефта и на златото поскъпнаха

...
Цените на природния газ, на нефта и на златото поскъпнаха
Коментари Харесай

Природният газ, нефтът и златото поскъпнаха

Цените на природния газ, на нефта и на златото нарастнаха след новината за нахлуването на съветската войска в Украйна. Котировката на природния газ в Европа се увеличи с 35 % при започване на борсовата търговия и мина 1400 $ за хиляда кубически метра, сочат данните на интернационалната борса ICE. 

Мартенските фючърси на хъба TTF в Нидерландия набъбнаха до 1414.5 $ или 120 евро за МВтч. Впоследствие цената падна и природния газ се търгуваше за 114.90 евро.

Президентът на Русия Владимир Путин в четвъртък сутринта съобщи в телевизионно послание, че в отговор  на обращение от ръководителите на републиките в Донбас е взел решение за осъществяване на специфична военна интервенция. Руският водач е подчертал, че в проектите на Москва не влиза окупация на украинскии територии.

В отговор президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е дал предписание на своята администрация да наложи наказания във връзка с Nord Stream 2 AG и представители на нейното управление  като отговор на дейностите на Русия на Украйна.

Цената на нефта вид Brent мина 105 щ.д.

Фючърсът на нефта вид Brent с доставка през април 2022 година на лондонската борса ICE пораства с 8.64% до 105.21 $ за барел, съгласно данните от търговията.

За финален път цената на петрол Brent беше прекосявала 105 $ за барел през август 2014 годинаа.

Златото доближи най-много от януари 2021 година

Цената на златото в търговсата сесия на борсата Comex (част от CME Group) в четвъртък доближи максимума си от 6 януари 2021 година.

Въпреки че цената на скъпоценния метал растеше с 2.13% при започване на деня до 1951 $ за тройунция. По-късно котировките забавиха растежа си до 1.67%, като златото се търгуваше по 1944.3 $ за унцию.

Цена на паладия на борсата Comex доближи максимума си от 17 август 2021 годинаа. Към обяд котировката на метала растеше с 5.18% до 2567 $ за тройунция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР