Цените на петролните продукти в България ще се повишат значително,

...
Цените на петролните продукти в България ще се повишат значително,
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Дерогацията позволява износ на продукти от руски петрол, преработен у нас

Цените на петролните артикули в България ще се покачат доста, в случай че рафинерията в Бургас спре да изнася продукцията си, разгласи служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в отрасловата парламентарна комисия.

По думите му евентуалното прекъсване на износа ще накара рафинерията да работи с доста дребен размер, което оскъпява продукцията.

 

Ако " Лукойл " не изнася, има два разновидността - или тук цените да станат 5-6 лв., или да затворят, сподели още министърът.

 

Министърът добави, че няма нарушаване на дерогацията за импорт на съветски нефт у нас, която страната ни получи за идващите две години макар глобите против Русия поради военната експанзия в Украйна.

" Самият текст на дерогацията разрешава изрично износа от България на артикули от съветски нефт, модифициран в България. Забранено е за артикули от съветски нефт, модифицирани в Русия, това няма по какъв начин да влезе в Европейския съюз по никакъв метод, " изясни министърът, представен от БНР.

Министърът уточни още, че главният фактор за високата инфлация се измества от горивата към питателните артикули и логистиката. 

 

Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на подпомагането, само че вярата на Стоянов е от началото на идната година схемата да е работеща.

Ако се одобряват предложенията на служебния кабинет, цената на горивата няма да спадне, само че ще се обезпечи подкрепяне, изясни министър Никола Стоянов.

Схемата е по сходство на тази за 25 стотинки на литър, само че към момента не е явен размерът на сумата за подкрепяне и по какъв начин ще се образува. Този път обаче с изключение на физическите лица, ще се подкрепят и фирмите, а парите няма да идват от хазната, а от свръхпечалбите на фирмите от бранша. Те ще постъпват във фонд, който се управлява от Министерството на финансите.

 

" Ако се одобряват тези промени, фирмите ще имат право да внесат предплатено своя дял и към този момент тогава ще може да се изплаща таза помощ на литър, " изясни министър Стоянов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР