Цените на петрола в петък продължават умерено да растат подкрепяни

...
Цените на петрола в петък продължават умерено да растат подкрепяни
Коментари Харесай

Петролът продължава ралито. Дисциплината в ОПЕК+ подкрепя пазара

Цените на петрола в петък не престават умерено да порастват подкрепяни от строгото съблюдаване на съглашението за редуциране на долива сред ОПЕк и производители отвън картела, включително Русия.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent нарастват с 0,29 % до $69,85 за барел. По време на търговията през вчерашния ден цената на европейския пример се повиши с на $0,76 (1,1%) - до $69,65 за барел.

Котировките за американския образцов вид WTI в това време повишиха до $66,11 за барел, с 0,47 % над равнището от края на вчерашната сесия. В четвъртък цената му подскочи с $1,07 (1,65%) и доближи $65,8 за барел.

Припомняме, в края на 2016-година ОПЕК и производители отвън картела, включително Русия, се договориха да понижат добивана суровината с 1,8 млн. барела на денонощие. Целта на пакта е да се балансира търсенето и предлагането на международния пазар и се стабилизират петролните цени на по-високо ниво. Споразумението бе продължено първо до март 2018-а а по-късно и до края на актуалната година.

Разчетите на Ройтерс демонстрират, че пактът ОПЕК+ се съблюдава повече от прецизно - 138 % през януари и 137 % в декември. Добрата дисциплинираност на участниците в съглашението, дружно с устойчивия растеж на световното търсене, вдъхнаха оптимизъм на вложители и динамичност на петролния пазар.

А по този начин да вземем за пример, през вчерашния ден специалистите на Goldman Sachs покачиха тримесечните си прогнози за цената на Brent до $75 за барел, а шестмесечната - до $82,5, при средногодишна прогноза за 75 $ за барел. Предишната им оценка бе за средногодишна цена от $62 за барел.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР