Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък,

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък,
Коментари Харесай

Петролът върви към четвърти пореден седмичен спад

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в петък, откакто вложителите възприеха мнението, че евентуалното координирано освобождение на запаси от недопечен нефт от огромните международни стопански системи ще окаже по-малко от предстоящото влияние върху цените, съобщи Ройтерс.

Към 8:40 българско време сортът Брент нарастна с 0,83 $, или 1,02%, до 82,07 $ за барел, откакто през вчерашния ден доближи шестседмично дъно, преди приключи сесията с растеж от 1,2%. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,76 $, или 0,96%, до 79,77 $ за барел. И двата бенчмарка вървят към четвърти следващ седмичен спад.

Пазарните придвижвания в четвъртък последваха отчет на Ройтерс, че Съединените щати са помолили Китай, Япония и други огромни купувачи да се причислят към освобождението на нефт от стратегическите си запаси.

„ Пазарът обаче остава фундаментално стегнат и е малко евентуално каквото и да е количество освободени ресурси да трансформират значително световния баланс “, пишат в записка анализатори на Fitch Solutions. „ По тази причина ние чакаме всяко утежняване на цените да бъде лимитирано както по мащаб, по този начин и по времетраене “, прибавят те.

Призивът на администрацията на Байдън за координирано освобождение на петролни ресурси се преглежда като сигнал към индустриалната група на ОПЕК+, че тя би трябвало да усили добива, с цел да отговори на опасенията за високите цени на горивата в най-големите стопански системи в света - Съединените щати, Китай и Япония.

Брент, който е нарасналс съвсем 60% от началото тази година, неотдавна провокира по-широк енергийен срив, така търсенето на нефт е високо в стопанските системи, възстановяващи се от пандемията от COVID-19, а Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и съдружниците, известни като ОПЕК+, се придържа към последователно увеличение на добива.

ОПЕК към този момент се придържа към  безпрецедентното си ограничение на производството, макар че цените се възвърнаха от дълбините на ранните стадии на пандемията на ковид.

Данните, показващи, че износът на нефт от Саудитска Арабия е достигнал осеммесечен връх през септември, нараствайки за пети следващ месец, също помогнаха за поддържане на цените.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР