Цените на петрола се понижиха с в ранната търговия в

...
Цените на петрола се понижиха с в ранната търговия в
Коментари Харесай

Петролът поевтиня на фона на локдауна в Шанхай

Цените на петрола се намалиха с в ранната търговия в понеделник на фона на опасенията от по-слабо търсене на гориво в Китай, откакто стана ясно, че управляващите в страната ще вкарат локдаун на два стадия във финансов център Шанхай поради растеж на броя на инфектираните с COVID-19, съобщи Ройтерс.

Към 10:00 часа българско време сортът Брент поевтиня с 4,69 $, или 3,89%, до 116 $ за барел, до момента в който цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 4,99 $, или 4,38%, до 108,9 $ за барел.

В петък и двата бенчмарка нарастнаха с по 1,4%, записвайки първи седмичен растеж от три седмици. За седмицата цената на Брента се увеличи с 11,8%, а на WTI – с 8,8%.

„ Локдаунът на Шанхай провокира нова ликвидация от разочаровани вложители, защото те чакаха, че такова блокиране ще бъде избегнато “, сподели Казухико Сайто, основен анализатор във Fujitomi Securities.

Китай започва локдаун на два стадия в 26-милионният мегаполис, като затвори мостове и тунели и ограничи трафика по автомагистралите. Целта е популацията да бъде тествано за COVID-19 в границите на  девет дни.

Пазарът продължава да следи и обстановката в Украйна. Анализаторите имат разнообразни оценки за това какъв брой тежко може да бъде обиден съветският експорт на нефт от икономическите наказания, наложени на Москва от Съединените щати и техните съдружници. Някои считат, че 1 милион до 3 милиона барела дневно съветски нефт може да не стигне до пазара.

Русия, която назовава дейностите си в Украйна „ специфична интервенция “, е изнасяла по 4,7 милиона барела дневно недопечен нефт през 2021 година, което я прави вторият по величина експортьор в света след Саудитска Арабия.

ОПЕК+ до момента се опълчва на апелите от страна на огромните консуматори за увеличение на производството. Групата усилва добива с 400 000 барела дневно всеки месец от август насам, с цел да отстрани последователно съкращенията на производството, въведени поради пандемията от COVID-19.

„ Цените на петрола евентуално ще останат над 100 $ за барел за известно време, защото световното предложение ще става все по-ограничено, “, сподели Тецу Емори, основен изпълнителен шеф на Emori Fund Management.

За да оказват помощ за облекчение на лимитираните доставки, Съединените щати обмислят друго освобождение на нефт от Стратегическия петролен запас (SPR).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР