Цените на петрола от световните референтни марки се променят в

...
Цените на петрола от световните референтни марки се променят в
Коментари Харесай

Петролният пазар: Между страха от рецесия и ръста на търсенето в Китай

Цените на петрола от международните референтни марки се трансформират в разнообразни направления по време на търговията във вторник. Петролният пазар: се движи сред страховете от международна икономическа криза и повишение на търсенето в Китай.

Мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по 84,51 $ за барел, което е с 0,5 $ по-скъпо от затваряне на миналата сесия. В понеделник тези договори поевтиняха с $0,82, до $84,46 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия миг е 79,13 $ за барел, което е с 0,63 $ по-ниско от крайната стойност от миналата сесия. В резултат на търговията предишния петък договорът нарастна с $1,47 (1,9%) до $79,86 за барел. Търговията в Съединени американски щати в понеделник не се организира по отношение на честването на Деня на Мартин Лутър Кинг.

Негативният фактор за петролния пазар са продължаващите страхове от криза, написа Trading Economics.

Междувременно подобрението на прогнозата за търсенето в Китай, най-големият вносител на нефт, след премахването на анти Коронавирус рестриктивните мерки и на фона на статистическите данни за Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, които надвишиха прогнозите, обезпечават поддръжка за котировките.

Икономиката на Китай се разшири с 2,9% през четвъртото тримесечие на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година, съгласно данни на Държавното статистическо бюро (GSO). Така темпът на напредък се забавя доста по отношение на 3,9% през третото тримесечие.

Анализаторите чакаха приблизително нарастване на китайския Брутният вътрешен продукт през октомври-декември с 1,8%, написа Trading Economics.

Тази седмица вниманието на трейдърите е ориентирано към месечните доклади на ОПЕК и Международната енергийна организация, които ще бъдат оповестени надлежно във вторник и сряда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР