Цените на основни стоки и услуги ще поскъпнат през следващия

...
Цените на основни стоки и услуги ще поскъпнат през следващия
Коментари Харесай

Поскъпват храни и услуги заради тока

Цените на съществени артикули и услуги ще нарастнат през идващия месец поради фрапантното нарастване на цената на електрическата енергия за бизнеса. Това съобщи за “Труд ” Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Към момента бизнесът заплаща за ток приблизително към 70 лв. за мегаватчас. Много компании, които са на свободния пазар на електрическа енергия, обаче към този момент са получили предупреждения от доставчиците си, че подвигат цената с от 30 до 60%. За някои повишаването към този момент е в действие от 1 януари, а за други то ще стане факт от 1 февруари, изясни Велев.

В същото време двата съществени производители на ток – АЕЦ “Козлодуй ” и държавната Топлоелектрическа централа “Марица Изток 2 ”, от които търговците купуват, са повишили цените с едвам 5% за последните девет месеца, сочат плановете на сдруженията. Това демонстрира, че разликата в цените отива не при производителите, а при търговците, изясни ръководителят на АИКБ.

Според него казусът е в неприятното ръководство, тъй като у нас няма свободен пазар на електрическа енергия.
Драстичното нарастване ще се отрази най-много на стоманодобива и производителите на хартиени опаковки и пластмасови произведения, а оттова и на другите артикули и храните, посочи Велев. Още преди Нова година четирите национално показани работодателски организации – Конфедерация на работодателите и индустриалците, Асоциация на индустриалния капитал, Българска търговско-промишлена палата и Българска стопанска камара приканиха своите членове да се върнат към контролирания пазар на ток. Става въпрос за над 50 000 компании, които са присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение.

Според Велев към този момент има редица компании, които са декларирали подготвеност за това. За задачата компаниите би трябвало до 10 януари 2018 година да създадат съобщение по надлежния ред.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР