Цените на луксозните имоти в столицата следват общата тенденция на

...
Цените на луксозните имоти в столицата следват общата тенденция на
Коментари Харесай

Цените на луксозните жилища в София достигат €2700 на кв. м

Цените на първокласните парцели в столицата следват общата наклонност на продължаващ растеж, демонстрира наблюдението на консултантската компания за парцели от най-голям клас Unique Estates. През първото тримесечие на годината приблизително те се продават към този момент за към 2 300 евро на кв. м., а в региона на Докторския монумент доближават и до 2 700 евро кв. м. От сдружението плануват лимитираното предложение да увеличи леко цените и през идващия интервал.

Интересът за първокласни покупки остава висок както за жилищни потребности, по този начин и за инвестиция, само че предлагането продължава да изостава. Причината е неналичието на качествено ново строителство, което дава отговор на потребностите на купувачите, както и ограничавания избор от жилища в централните региони на София, които са търсени най-много с капиталова цел, споделят от компанията.

Тези фактори се чака да доведат до продължаващ лек растеж на цените в първокласния сегмент, до момента в който броят на покупко-продажбите ще се резервира към равнищата от миналата година.

Най-активен е пазарът в по-ниския ценови сегмент сред 300 и 350 хиляди евро, като най-интересни се оказаха централните региони на столицата. Голяма част от търсенето е за жилища в остарели аристократични кооперации за ремонт и препродажба на по-висока цена.

" През последните години този вид покупки получиха известност измежду хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче преференциални оферти за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това лимитира капацитета за покупко-продажби ", разяснява Галина Грудова, старши сътрудник в Unique Estates.

Другият вид търсене на жилища в централната част на София е още веднъж с капиталова цел, основно за отдаване чартърен в придобилите през последните години известност платформи от вида на AirBnb. Не липсват и покупки за жилищни потребности.

Засиленото предложение на парцели чартърен пък докара до спад на цените по отношение на предходната година, когато ползата бе изключително мощен поради европредседателството.Относително дейни като покупко-продажби в по-ниския сегмент на първокласния пазар през първото тримесечие бяха и южните региони на София, към бул. " България ", както и кварталите по Витошката яка. Там продажбите бяха главно на жилища за покриване на жилищни потребности, споделят от организацията.

В междинния ценови сегмент на първокласния пазар - 500-800 000 евро, покупко-продажбите през първото тримесечие бяха доста по-малко. Причината е слабото предложение на къщи и жилища, които дават отговор на търсенето на купувачите.

Висок остава и ползата към покупка на извънредни къщи и резиденции, чиито цени всекидневно надвишават 1-1.5 млн. евро. След мощните покупко-продажби в този сегмент през предходната година обаче сега предлагането е лимитирано.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР