Цените на лития се повишиха с най-бързия си темп от

...
Цените на лития се повишиха с най-бързия си темп от
Коментари Харесай

Литият бележи рекорден ръст в цените

Цените на лития се покачиха с най-бързия си ритъм от години насам — и провокираха съревнование за обезпечаване на доставки, а в това време и терзания от дългогодишен дефицит на жизненоважната съставна част за батериите, написа The Wall Street Journal.

Индексът на цените на лития на Benchmark Mineral Intelligence се удвои сред май и ноември, а от началото на годината бележи 240 % растеж и е на най-високото си равнище от най-малко пет години насам, след като има данни.

Поскъпването се дължи на залози, че дефицитът ще продължава. Търсенето се умножава, откакто Tesla и другите производители форсират доста продажбите на електрически автомобили. В същото време предлагането остава лимитирано поради незадоволителни вложения в нови планове след скорошния мечи пазар, както и поради проблеми в доставните вериги. Производителите постоянно са изправени и пред неодобрение от страна на екологични организации, както и пред тежки и бавни процедури по приемане на утвърждение на нови планове.

Пред митинги се изправи и Rio Tinto, която даде обещание над $2 милиарда вложения в план в прилежаща Сърбия.

Литий по света има задоволително. Но добивът му и превръщането му в годни за батериите химикали е дълъг и безценен развой.

Ралито провокира опасения по отношение на опцията на производителите на акумулатори и коли да се добият с задоволително материал, с цел да отговорят на растящото търсене за електрически автомобили. Много от тях са изправени и пред по-високи цени на други първични материали и съставни елементи.

Макар че суровините съставляват дребна част от разноските по произвеждане на един автомобил, те могат да допринесат за нарастване на междинните цени на батериите, съгласно BloombergNEF. Това би било първо нарастване от повече от десетилетие.

От високите цени на лития се възползват дребна група компании като Albermarle, които преобладават предлагането. ETF-ът Global X Lithium & Battery Tech записа растеж от 45 % тази година, а акциите на някои обособени производители нарастнаха и с над 75 %.

Ценните бумаги на фирмите в промишлеността са главният метод вложителите да залагат на цените на лития, защото няма деен пазар на фючърси върху метала.

Предизвикателството за производителите е, че лишава доста години и средства за създаването на един план, което провокира дисбаланс сред търсенето и предлагането. Цените се повишиха доста през 2017-8 година, само че по-късно паднаха доста, откакто производителите усилиха добива. Някои анализатори чакат да се случисъщото и този път.

По-голямата част от лития идва от страни като Австралия и Чили. Китай пък е международният водач в химическата преправка на метала и главният производител на акумулатори. Доминацията на страната основава терзания измежду политиците и мениджърите в Съединени американски щати, които се надяват да основат локална верига за доставки, само че изостават от ниските разноски и високата експертиза в Поднебесната империя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР