Цените на клиничните пътеки през следващата година ще бъдат повишени.

...
Цените на клиничните пътеки през следващата година ще бъдат повишени.
Коментари Харесай

Повишават цените на клиничните пътеки през следващата година

Цените на клиничните пътеки през идната година ще бъдат нараснали . Средствата, заложени в бюджета на Здравната каса, са с 406 милиона лена повече, само че те ще се изразходват единствено за съществуващи до момента действия. Това планува бюджетът на касата, признат на първо четене по време на взаимното съвещание на бюджетната, обществената и здравната комисия в Народното събрание. През 2018 година няма да се финансират нови медицински лечения и медикаменти , което провокира недоволството на лекарската общественост, както и на депутати от опозицията.

Наложеният мораториум за финансиране на нови медикаменти ще ограничи достъпа на пациентите до лекуване, настояват представители на съсловни организации. Срещу него се разгласи и ръководителят на българския лекарски съюз Венцислав Грозев.

" Ние ще бъдем и ще подкрепим концепцията за неразкриване на нови лечебни заведения, само че не и за действия такива. Не може да няма опция за откриване на нови действия ", изясни Грозев.

Позицията беше подкрепена и от депутати от опозицията, включително депутатът от Движение за права и свободи Нигяр Джафер. " Имате текстове, които биха паднали във всеки един съд. Административното налагане на сходни ограничавания е самопризнание за невъзможността за справяне със обстановката от институциите, с възходящите разноски за медикаменти. Няма по какъв начин да спрем българските жители да желаят да се лекуват с най-хубавото сега ", съобщи Джафер.

След като изслуша всички сериозни оценки, министърът на финансите Владислав Горанов застава твърдо зад плана на бюджет на здравната каса. " Българската здравна система е неефективна. Пропита от персонални, корпоративни ползи, от нея се краде доста " добави Горанов.

Депутатите от трите комисии одобриха и бюджета за 2018 година, както и парите за държавното публично обезпечаване . През 2018 година Цигарите ще нарастнат поради по-високия данък. Минималната заплата става 510 лв.. В обществената сфера  пенсиите ще се индиксират с 3,8 % в средата на годината.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР