Цените на какаото в Ню Йорк достигнаха исторически връх над

...
Цените на какаото в Ню Йорк достигнаха исторически връх над
Коментари Харесай

Какаото поскъпва стремително - превръща се в луксозна стока на световните пазари

Цените на какаото в Ню Йорк доближиха исторически връх над 10 000 $ поради упоритите опасения за предлагането, което в допълнение подхрани терзанията за нарасналата цена на великденските яйца и други шоколадови лакомства.

Суровината, която се употребява най-вече за произвеждане на шоколад, доближи 10 080 $ за звук, съобщи Агенция Франс Прес.

По-късно най-търгуваният контракт за какао възлезе на 9767 $, защото слабите реколти в страните производителки породиха проблеми с дефицита.

Междувременно цените на какаото в Лондон се покачиха до нов исторически връх от 8682 паунда за звук.

Растящият пазар на какаото провокира опасения за последващото влияние върху цената на шоколада в миг, когато огромните международни стопански системи към този момент се борят с високата инфлация.

" Шоколадът е новата първокласна стока в града и чакаме, че в отговор на това цените на сладките лакомства ще набъбнат ", сподели Катлийн Брукс, анализатор от XTB.

Цената на какаото в Ню Йорк се е нараснала повече от два пъти тази година, като е скочила с към 135%.

Цените в Лондон са скочили със 144%.

Какаото нарастна през 2023 година на вълната от спекулации по отношение на световния недостиг на предложение, при който търсенето изпреварва предлагането.

Пазарът форсира стремглавото си нанагорнище през тази година, задвижвано от рецесията в доставките поради неприятното време в Гана и Кот д`Ивоар.

Западноафриканските страни са най-големите производители на суровината в света.

И двете страни бяха наранени от проливни дъждове, които провокираха сложна година за реколтата.

Сега производителите са изправени пред нови разтърсвания и заради възобновяването на климатичното събитие Ел Ниньо, което предизвиква суша в някои региони и наводнения в други.

" Основните фактори на търсенето и предлагането доведоха до повишение на цената на какаото през тази година ", означи Брукс.

" Намаленото предложение от Западна Африка, главният район за развъждане на какао, дружно с увеличеното търсене оказват напън за повишение на цената ", добави тя. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР