Цените на жилищата в Съединените щати са се повишили с

...
Цените на жилищата в Съединените щати са се повишили с
Коментари Харесай

Жилищата в САЩ поскъпват с близо 20% за година

Цените на жилищата в Съединените щати са се повишили с 19.8% на годишна база през февруари.

Темпът на повишаване е по-висок от този през януари, когато доближи 19.2 на 100.

Това демонстрират данните от Националния показател на цените на жилищата в Съединени американски щати на S&P CoreLogic Case-Shiller, представени от CNN.

Финикс, Тампа и Маями регистрират най-високите покачвания в цените на жилищата на годишна база измежду 20-те американски града, включени в показателя. Финикс е отпред за 33-и следващ месец, като цените на жилищата там се покачват с 32.9% по отношение на миналата година.

В Тампа и Маями парцелите нарастват надлежно с 32.6% и 29.7%.

Всички градове в показателя регистрират нарастване на цените за годината до февруари 2022 година През януари растеж беше регистриран в 16 града.

„ Цените на жилищата в Съединени американски щати не престават да се повишават с доста бързи темпове през февруари. Темповете на повишаване допускат необятна мощ на жилищния пазар, която продължаваме да следим “, споделя ръководещият шеф в S&P Dow Jones Indices Крейг Дж. Лазара.

Той обаче предизвестява, че възходящата инфлация, по-нататъшното повишение на лихвените проценти от Федералния запас и възходящите лихви по ипотечните заеми може скоро да понижат инерцията на пазара на жилища.

Дисбалансът сред мощното търсене от бъдещите купувачи и незадоволителното предложение на налични жилища също тласка цените към по-високи нива, счита анализаторът на Realtor.com Джордж Ратиу.

„ Индексът на S&P Case-Shiller акцентира възприятието на неотложност на жилищния пазар. Купувачите са принудени да избират от дребен брой жилища за продажба в опит да изпреварят възходящите лихвени проценти по ипотеките “, споделя още той.

Въпреки че инвентарът се е нараснал малко от февруари, съгласно Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели, има и няколко други промени, които са настъпили от този момент.

Имотният пазар изпитва отрицателните резултати от спиранията във веригата на доставки поради войната в Украйна. Лихвите по ипотечните заеми също се повишават бързо, надвишавайки 5% за първи път от 2010 година насам. В допълнение, мощният пазар на труда покачва заплатите и инфлацията.

За жилище със междинна цена, финансирано с 30-годишен заем, месечната вноска е с 550 $ по-висока, в сравнение с преди година, отбелязва Ратиу.

Но с растежа на предлагането на жилища, който се чака напролет и на фона на възходящите лихвени проценти по ипотеките, анализаторите на жилища чакат да видят спад в търсенето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР