Цените на жилищата в Китай паднаха с най-бързите темпове от

...
Цените на жилищата в Китай паднаха с най-бързите темпове от
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Китай се сриват с най-бързия темп от 1 година насам

Цените на жилищата в Китай паднаха с най-бързите темпове от близо година насам, което поражда подозрения дали стъпките на Пекин за поддръжка на пазара на парцели са задоволителни за възкръсване на бранша. Цените на новите жилища в 70 града в страната, като се изключи субсидираните от страната жилища, са се намалили с 0,3%през септември, по отношение на август, когато паднаха с 0,2%, демонстрират данните на Националното статистическо бюро. Това е най-големият спад на месечна база от октомври 2022 година

Цените се намалиха с 0,4% на вторичния пазар, сходно на спада от предходния месец, който беше най-големият, регистриран от 2014 година насам.

Спадът на цените пристигна откакто огромните градове вкараха ограничения за стимулиране на пазара, като намаление на ипотечните лихви да вземем за пример.

Дългогодишният спад сложи доста провокации пред китайските бизнесмени - забави завършването на жилищата и лиши стопанската система от основен мотор на растежа.

Кризата с недвижимите парцели беше подтиквана и от компанията Country Garden Holdings, която в миналото е най-големият строителен бизнесмен в страната, алармира, че има възможност да изпадне в несъстоятелност за първи път.
 Китайският жилищен пазар отива към най-лошата рецесия до момента?
Китайският жилищен пазар отива към най-лошата рецесия до момента?

Проблемите на пазара на жилищни парцели ще се отразят отрицателно като цяло на потребителското доверие, което пък ще утежни спада в бранша

Падащите цени възпират купувачите на жилища в страна, където парцелите от дълго време се имат за едно от главните източници на благосъстояние.

Производството в бранша се е свило през осем от последните девет тримесечия, което е най-дългият спад, регистриран откогато Китай сътвори пазар на частни парцели в края на 90-те години. Стойността на продукцията от бранша на недвижимите парцели в Китай се е свила с 2,7% през третото тримесечие на 2023 година, съгласно данни на китайското статистическо бюро.

Ръстът в секторите на електрическите акумулатори, електрическите транспортни средства и възобновимата може отчасти да компенсира удара върху Брутният вътрешен продукт и заетостта от свиващия се заможен бранш, съгласно икономистите на Goldman Sachs Group.

Продажби на жилища по време на скорошен ваканционен сезон провокираха опасения дали съществуващата поддръжка е задоволителна, с цел да провокира възобновяване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР