Цените на жилища във Варна нараснаха през първото тримесечие на

...
Цените на жилища във Варна нараснаха през първото тримесечие на
Коментари Харесай

Жилищата във Варна поскъпнаха с 8-10%

Цените на жилища във Варна набъбнаха през първото тримесечие на годината с сред 8% и 10% по отношение на началото на 2017 година, сочат данните на Имотека. „ Поскъпването на парцелите във Варна е умерено, следвайки придвижването на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на салдото сред търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. Очакваме през 2018 година да се осъществят забележителен брой жилищни планове, с които да се задоволи част от търсенето на пазара “, показва Делян Димитров, районен управител на Имотека във Варна.

За първото тримесечие на 2018 година междинната цена за квадратен метър във Варна е 827 евро. Година по-рано междинната стойност е била 761 евро, или с 66 евро по-ниска. Най-сериозно повишаване има в централните региони, където ползата на купувачите е най-голям, а предлагането по-ограничено.

„ Пазарът на жилища в цялата страна се движи нагоре и тази наклонност се усеща най-много в огромните градове. Достъпните заеми не престават да засилват клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите приходи им дават убеденост, че ще могат да изплащат дълготрайно заемите си “, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на Имотека.

40% от покупките стават за под 30 дни

Активността на пазара се вижда и по скоростта на покупка на жилище във Варна. Близо 65% от купувачите намират търсения парцел в границите на месец, а към 40% от покупките на жилища се осъществят за по-малко от 30 дни. Най-много сделки – 40%, са осъществени без отстъпка от цената на парцела, до момента в който други 25% от покупко-продажбите са осъществени с коментар по цената сред 1000 и 5000 евро. Отстъпките под 1000 евро съставляват 21% от всичките покупки на парцели в града. „ Продавачите стават все по-добре насочени и осведомени със положението на пазара, поради което множеството предлагани парцели са на рационални цени и не се следи съществено разминаване сред упованията на двете страни “, съобщи Делян Димитров, районен управител на Имотека във Варна.

Купувачите във Варна най-често са на възраст сред 30 и 50 години. Обикновено това са фамилии с деца, които търсят дом. Покупките на чужденци в морския град заемат нищожен дял, като ползата е най-вече на руснаци.

„ Сделките за инвестиция бележат сериозен растеж по отношение на началото на 2017 година – 26% от клиентите на компанията купуват парцел, който да отдават чартърен. Този индикатор ще нараства и ще се задържи и през 2018 година предвид на положителния туристически сезон през миналата година и позитивните упования за идния летен сезон “, прецизира Делян Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР