Цените на IBEX остават стабилни и под средните цени на

...
Цените на IBEX остават стабилни и под средните цени на
Коментари Харесай

EMI: Цените на IBEX - устойчиво най-ниски в региона през 2017 г.


Цените на IBEX остават постоянни и под междинните цени на прилежащи пазари през цялата 2017 година, без особена сензитивност към климатичните, софтуерните и икономическите фактори, които оказват въздействие върху прилежащите пазари на едро, написа Институтът за енергиен мениджмънт /EMI/, като се базира на оценката на европейската енергийна пазарна обсерватория.

Сделките за базов товар в Сърбия и Румъния се движат компактно под цените в Гърция, а най-евтин е базовият товар в България - към 40 €/MWh през съвсем цялото тримесечие на 2017, като цените доближават до под 30 €/MWh в края на годината, демонстрират данните.

EMI разгласява в края на миналата седмица цитати от Quarterly report on European electricity markets Market Observatory for Energy, DG Energy с дейни линкове към съответните тримесечни издания. 3е-News дава на вниманието на читателите целия материал без съкращения и рекация:

РЕГИОН ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

Volume 10 (issue 4; четвърто тримесечие на 2017)

Електроенергийните цени на едро в Гърция са нараснали доста в последното тримесечие на 2017: В съпоставяне със септември 2017 когато междинната цена за базов товар е 53 €/MWh, а междинната за пиков товар - 54 €/MWh, през ноември те са надлежно 70 €/MWh и 79 €/MWh. След това през декември цената на базовия товар пада още веднъж до 56 €/MWh, а на пиковия - до 60 €/MWh. Същевременно средномесечните цени на базов товар в България се движат в тесните граници от 38-42 €/MWh през четвъртото тримесечие на 2017 година

С изключение на първите две седмици на октомври и някои дни на ноември и декември, температурите в Гърция и България са като цяло по-високи спрямо дълготрайните среднодневни температури, заради което потреблението на електрическа енергия и природен газ за отоплителни потребности като фактор за напън върху цените на едро на електрическата енергия, има лимитирано въздействие.

По отношение на междинните седмични цени на покупко-продажбите на пазар-ден-напред, цените в Гърция се движат в диапазона 53 €/MWh - 73 €/MWh през последното тримесечие на 2017 година, с пик на 29 ноември 2017 (100 €/MWh). Сделките за базов товар в Сърбия и Румъния се движат компактно под цените в Гърция, а най-евтин е базовият товар в България - към 40 €/MWh през съвсем цялото тримесечие на 2017, като цените доближават до под 30 €/MWh в края на годината . Цените в Румъния и Сърбия са повлияни най-много от като цяло ниската разполагаемост на водните централи на Балканите, до момента в който в България равнищата от Водноелектрическа централа са по-високи от нормалното през четвъртото тримесечие на 2017 година

Делът на вятърната сила през последното тримесечие на 2017 година в гръцкия електропроизводствен микс леко се покачва, в съпоставяне със същия интервал на 2016 година (12% по отношение на 9%), до момента в който производството от Водноелектрическа централа понижава (от 7% до 4%). Делът на изкопаемите горива (газ и лигнитни въглища) не се трансформира доста по отношение на миналата година. Позицията на Гърция на чист вносител леко се утежнява за интервала, спрямо 2016 (964 GWh за последното тримесечие на 2016 по отношение на 1,028 GWh за същия интервал на 2017). Тъй като на годишна база измененията в националния проезводствен микс са незначителни, по-високите цени на вносната електрическа енергия (по-високи пазарни цени в страните-вносителки) може да са оказали по-голямо въздействие върху гръцкия електроенергиен пазар на едро.

Volume 10 (issue 3; трето тримесечие на 2017)

Електроенергийните цени на едро в Гърция са релативно постоянни през третото тримесечие на 2017, както може да се види от фигура 35. Средномесечните цени за базов товар се движат в тесните граници от 51 €/MWh и 53 €/MWh сред юли и септември 2017, до момента в който по същото време цените за пиков товар варират сред 51 €/MWh и 55 €/MWh. В България средномесечните цени за базов товар са стибилни в границите от 38-42 €/MWh за интервала.

Подобно на другите южноевропейски страни, температурите са като цяло по-високи през юли и август 2017, спрямо дълготрайните среднодневни температури. Въпреки това, в Гърция и България спомагателното ползване на сила за битово изстудяване и климатизация не води до скок на електроенергийните цени на едро, до момента в който в Сърбия да се следят дни на търговия с цени над 80 €/MWh.

По отношение на среднодневните цени (Фигура 36), цените в Гърция се движат сред 42 €/MWh и 60 €/MWh в интервала, и са по-малко волатилни, спрямо румънските и сръбските цени, които са по-подвластни на разполагаемостта на Водноелектрическа централа на Балканите. Цените в България са също релативно постоянни, в диапазон 25 €/MWh и 60 €/MWh, макар че разпологаемостта на Водноелектрическа централа е като цяло по-ниска по отношение на същия интервал на предходните две години.

От позиция на снабдяването, делът на Водноелектрическа централа в гръцкия електропроизводствен микс се намалява, в съпоставяне със същия интервал на 2016 година Същевременно делът на слънчевата и вятърната сила се резервира на практика неизменен. В контрастност делът на по-скъпите изкопаеми горива - газ и лигнитни въглища - се покачва по отношение на миналата година, само че по-високият импорт от прилежащи страни предлага конкурентна опция на по-скъпите разноски за произвеждане от локални източници. В България по-ниската разполагаемост от Водноелектрическа централа се компенсира от нарасналото електропроизводство от евтини локални лигнитни въглища, което разрешава да се държат под надзор индустриалните разноски и цените на едро на електрическата енергия.

Volume 10 (issue 2; второ тримесечие на 2017)

По сходство на множеството европейски пазари, електроенергийните цени на едро в Гърция показват лек растеж през второто тримесечие на 2017 година, както може да се види от Фигура 32. Средномесечните цени за базов товар нарастват сред април и юни 2017 от 45 €/MWh до 51 €/MWh, а пиковият товар се покачва от 46 €/MWh до 53 €/MWh. В България средномесечните цени за базов товар остават постоянни в тесните граници от 35-36 €/MWh през второто тримесечие на 2017.

В съпоставяне с другите пазари от района, цените на едро в Гърция остават най-високите през второто тримесечие на 2017 година, до момента в който цените в Румъния са по-ниски през множеството време, а най-ниските цени се следят в България - фигура 33 . В последната седмица от юни 2017 заради високите температури в района, цените в Гърция и България доближават до най-високите си равнища от средата на февруари 2017 година

От позиция на снабдяването на гръцкия пазар на едро, нарасналият дял на електропроизводството от газ и лигнитни въглища в съпоставяне със същия интервал на 2016 година, смесен със стагнацията в слънчевото и вятърното произвеждане и пониженият импорт на електрическа енергия на Балканите сред април и юни 2017 способстват за по-високи индустриални разноски, които оказват напън за повишение на електроенергийните цени на едро.

Volume 10 (issue 1; трето тримесечие на 2017)

В района на Югоизточна Европа времето също е доста студено през януари 2017 година, което доста повлиява цените на електрическата енергия на едро в Гърция, както демонстрира фигура 30: средномесечните цени за базов товар нарастват сред декември 2016 и януари 2017 от 51 €/MWh до 75 €/MWh, а средномесечните цени за пиков товар от 54 €/MWh до 93 €/MWh. В България цените за базов товар нарастват от 43 €/MWh до 54 €/MWh.

През първото тримесечие на 2017 дневните цени на едро на електрическа енергия в България доближават до 126 €/MWh на 10 януари, а пикът за тримесечието в Гърция може да се види на 24 януари със среднодневна цена от 114 €/MWh, както демонстрира фигура 32.

От позиция на снабдяването ниските температури довеждат до в нараснало търсене на електрическа енергия за отопление, защото в България отоплението на битовия бранш е високо подвластно от електрическа енергия. От позиция на снабдяването на енергийния пазар, ниските температури понижават разполагаемостта на Водноелектрическа централа и водят до неспособност за потребление на запасите от лигнитни въглища - както заради транспортни проблеми, по този начин и заради заледяване на въглищните ресурси.

В България е наложена възбрана за експорт, с цел да се защитят потребителите на вътрешния пазар. В резултат на възбраната цените на ПДН падат надалеч под цените на прилежащите пазари - Румъния и Гърция (вж. Фигура 32). Взети са спомагателни ограничения за прекачване на мощности от свободния към контролирания пазар на електрическа енергия (за обезпечаване на доставките за бранша на домакинствата).

Забраната за експорт не е най-хубавото решение от позиция на общия европейския вътрешен пазар, защото в този случай съдействието сред страните в района не беше дейно и трансграничните съглашения за незабавна помощ бяха прекратени или подценени. Едностранната възбрана за експорт подкопа доверието и трансферира отрицателни резултати върху прилежащите пазари, като на всичкото от горната страна електроенергийните производители в България изгубиха към € 27 милиона от непроизведено електричество заради възбраната за износ.

На 11-12 януари бяха наложени ограничавания на експорта и в Гърция, а газовите централи получиха предписание да преминат на дизелово гориво, само че тези ограничения не провокираха значително въздействие върху ценовите равнища на електроенергийния пазар на едро. В рамките на районното съдействие Гърция изиска незабавна помощ от прилежащите оператори на електропреносни мрежи, само че не получи такава. Освен това и интерконекторът с Италия не функционираше през най-студените зимни дни.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР