Цените на храните в България ще вървят само нагоре и

...
Цените на храните в България ще вървят само нагоре и
Коментари Харесай

Без държавни мерки за поскъпването на храните идват глад и фалити, алармира експерт

Цените на храните в България ще вървят единствено нагоре и през идната 2022 година, като страната би трябвало да вземе ограничения на национално равнище - в противоположен случай могат да се чакат апетит, банкрути на производители и обществено напрежение по улиците. Това разяснява за ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева. 

По думите на Кукушева, цените на храните и питателните първични материали ще продължат да порастват дружно с цените на енергийните артикули, което предизвика, че светът се намира на ръба на глада.

" В България не се случва нищо по-различно, още повече ние имаме и привнесена инфлация, с изключение на вътрешна такава, по този начин, че изрично през 2022 година цените на храните ще бъдат все по-високи ", споделя Кукушева.

Според нея, в случай че страната не предприеме ограничения на национално равнище, могат да се чакат банкрути, затваряне на предприятия, безработица, апетит и даже ексалациа на общественото напрежение. " Ако България не вземе нужните обезщетителни ограничения чакаме доста неприятно развиване на нещата. От една страна банкрути, затваряне на предприятия, още по-голяма безработица, демотивация на работещите и заетите, апетит, като в това число позволяваме, че ще има и обществени конфликти ", сподели Кукушева.

По думите ѝ, с цел да реагира съответно на обстановката с покачващите се цени, страната би трябвало да предприеме ограничения на национално равнище, като една такава мярка може да бъде намаляването на Данък добавена стойност за избрани групи храни до 9%.

" За да може да бъде понижена тежестта на покачващите се цени на храните в Националния съвет по храните имаме едно предложение да се вкара Данък добавена стойност в размер на 9% на главните храни, тъй че да бъде понижена тежестта за българските консуматори от една страната, а въпреки това бизнесът да може да реагира съответно, да му остане капитал, с който да компенсира приходите на заетите ", споделя ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, добавяйки, че сега ставката от 20% по Данък добавена стойност, стартира да се трансформира в обществен проблем. : Въпросът е дали това е допустимо и съгласно европейското законодателство – тъй като съгласно него () се позволяват изключения за един или два бранша, където Данък добавена стойност да е под 15%, само че не и като цяло да е под 15% -! В България към този момент има 9% Данък добавена стойност за хотелиерския и туристическия отрасъл, което влезе в действие поради пандемията и би трябвало да спре да работи след края на тази година, в случай че не бъде решено друго.

" 20% са непостижими за джоба на българските консуматори и бюджета на българския бизнес, който работи на ярко и от него се чака да заплаща налози ", споделя Кукушева за настоящето Данък добавена стойност. 

По думите ѝ, точно в бранш на хранително-вкусовата и питейна индустрия има най-вече заети, като разтърсване там е нежелано развиване на събитията.

" Именно хранителновкусовата и питейната индустрия е бранш, който има най-вече заети работни места. Всяко разтърсване в посоката, в която приказваме може да провокира, от една страна банкрути, въпреки това напълно затваряне на предприятия, а от трета страна увеличение при хората, които са без работа ", споделя Кукушева, добавяйки, че Европейската комисия е призовала всички страни членки да търсят компенсиращи ограничения за повишение на потреблението на европейските консуматори.

Според нея, идващият парламент би трябвало да намерения за въвеждане на ограничения на национално равнище, а не да живее в " своя успореден фиктивен свят, в който приказват за дела и идеали, надалеч от действителността ".
Колко нарастнаха храните от началото на пандемията?
Храните в България нарастват доста от началото на пандемията. Някои храни доближават рекордни стойности, записвайки повишаване от над 60% по отношение на интервала от преди появяването на COVID-19, сочи информация в данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси.

Цената на олиото скача с над 67% по отношение на началото на ноември 2019 година. Няколко месеца преди началото на пандемията бутилка олио е коствала 2.05 лв. за брой, до момента в който при започване на сегашния месец ноември, цената към този момент доближава 3.43 лв. за брой. Така за 24 месеца, олиото е поскъпнало с 1.38 лв..

Зелето също записва повишаване от над 60% за интервала до цена от 0.94 лв. за кг при започване на ноември. Преди пандемията, цената е била с 0.36 лв. по-ниска по отношение на актуалното равнище.

Скок от близо 22% се следи при кравето сирене. От началото на пандемията до в този момент, кг сирене е поскъпнало с 1.39 лв. до междинна цена от 7.74 лв. за кг.

За кг кашкавал „ Витоша “ плащаме 1.09 лв. повече по отношение на края на 2019 година, което е растеж от 10% за интервала до междинна цена от 11.85 лв..

Захарта нараства с над 20% през последните 24 месеца до цена от 1.54 лв. за кг.

Трябва да се означи, че повишаването за потребителите е даже по-високо, защото данните отразяват цените на едро, които не включват надценките, поставяни от търговците в обектите за търговия на дребно.

Пилешкото месо също регистрира осезателен скок в цената си за последните 24 месеца. Замразеното пиле нараства с 14% или 0.57 лв. до междинна цена от 4.64 лв. за кг.
 Инфлацията скочи до 9-годишен най-много Инфлацията скочи до 9-годишен най-много
Годишната инфлация в България скочи до 9-годишен най-много към края на септември тази година, достигайки равнище от 4.8%, сочат данните на...

Пилешките гърди прибавят 1.22 лв. (+15.6%) за интервала до междинна цена от 9.03 лв. за кг.

Яйцата не са подминати от общата наклонност, като нарастват с 10% за интервала до приблизително 0.22 лв. на брой.

Цената на краставиците и доматите регистрира нарастване от 41.3% и 2.15% до надлежно 2.20 лв. и 2.05 лв. за кг. Така от началото на пандемията краставиците са поскъпнали с 0.60 лв., а доматите с 0.05 лв..

Брашно вид 500 нараства с 14.4% по отношение на ноември 2019 година до 1.11 лв. за кг, добавяйки 0.14 лв. към цената си за интервала.

Някои артикули като киселото мляко и маслото съумяват да поддържат цените, като киселото мляко остава на междинна цена от 0.91 лв. за кофичка, а маслото даже регистрира леко поевтиняване от 0.15 лв. за интервала до цена от 2.05 лв. за опаковка от 125 грама.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР