Цените на хляб и зърнени продукти са с 11.4% по-високи

...
Цените на хляб и зърнени продукти са с 11.4% по-високи
Коментари Харесай

Инфлацията леко се забавя през май

Цените на самун и зърнени артикули са с 11.4% по-високи през май тази година по отношение на предходната, само че на месечна база смяната е нулева.

© Юлия Лазарова След четири следващи месеца ускоряване инфлацията леко забави темпа си на напредък до 3.5% през май по отношение на година по-рано. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Подобно на предишни месеци огромният мотор на общото нарастване са по-високите цени на някои храни като самун и зеленчуци. На месечна база обаче смяната е минимална и даже надолу, а приблизително цените нарастват с едвам 0.1% по отношение на април.

Европейският съгласуван показател на потребителските цени също демонстрира закъснение - от 3.1% годишна инфлация през април до 2.9% през май. Значително по-ниската стойност се дължи на обстоятелството, че храните заемат по-малък дял от потребителската кошница и надлежно резултатът им върху общия показател е по-малък.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Месечна vs годишна инфлация

Общата инфлация леко понижава през май, само че по-високите цени на храни по отношение на предходната година си остават. Групата съставлява 31.6% от потребителската кошница, което значи, че майската инфлация от 5.6% към момента има забележителен резултат върху общия показател.

Подобно на предходните девет месеца повода за по-високите цени е обвързвана с неподходящия климат през 2018 година, от който пострадаха зеленчукопроизводството и зърнопроизводството. В резултат хлябът и зърнените храни не престават да означават покачване на цените с над 11% и през май, а при зеленчуците нарастването е 15.5% на годишна база.

Продължава да се усеща и резултатът от повишаването на комуналните услуги, където при третирането на отпадъчни води да вземем за пример цените остават с 13% над тези от май 2018 година Видимо е и административното нарастване на цените на природен газ и топлоенергия, където инфлацията през май е надлежно 12.3% и 14.9%. Поскъпването на хотелските услуги също се форсира - от 6% годишна инфлация през април до 9.5% през май.

На месечна база обаче картината е малко по-различна. Зеленчуците поевтиняват с близо 7% по отношение на април, а при зърнените артикули смяната е нулева. От друга страна, нарастване записват цените на плодовете - с 10.3%, както и хотелските услуги (с 2.5%). Туристическите пакети пък поевтиняват по отношение на април, само че това евентуално ще се промени през идващите месеци.

Забавянето ще продължи

Според прогнозата на Българската национална банка (БНБ) междинното повишаване на артикули и услуги в страната ще се забави през идващите месеци. " Определящо за това развиване ще бъде повишаването на негативния принос на енергийните артикули в сходство с предстоящата низходяща динамичност на интернационалните цени на петрола в евро, както и изчерпването на базови резултати в групата на услугите ", показват от централната банка в тримесечния " Икономически обзор ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР