Цените на градските жилища се покачват с най-бързия темп от

...
Цените на градските жилища се покачват с най-бързия темп от
Коментари Харесай

Жилищата в града поскъпват рекордно

Цените на градските жилища се повишават с най-бързия ритъм от съвсем 18 години, демонстрира показателят на консултантската компания Knight Frank. От 150-те града, проследявани от показателя в международен мащаб, 140 означиха нарастване на цените през 2021 година, по отношение на 122 през 2020 година
Градовете в Америка записаха най-силен скок със междинен годишен растеж от 15% спрямо 11% в района на Европа, Близкия изток и Африка - EMEA и 9% в Азиатско-Тихоокеанския район.

Домакинствата в Съединени американски щати освен натрупаха обилни спестявания по време на няколко поредни локдауни, само че и цената на домовете им също се усили доста. В някои случаи това благосъстояние е било употребявано за надграждане на съществуващи домове или за закупуване на втори парцел.

Типичен дом във Финикс, градът в Съединени американски щати с най-бързо растящи цени през 2021 година, струваше 298 000 $ в края на 2020 година съгласно Zillow.

До края на 2021 година цената му скочи с 32,5% до 394 850 $, поскъпвайки с съвсем 97 000. Този скок не е нехарактерен за градовете в развитите стопански системи.

Въпросът е докога цените ще продължат да се повишават със настоящия си ритъм. Лихвените проценти стартират да се повишават - Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединени американски щати са повишили базовите лихви още през 2022 година - потребителските настроения отслабват заради геополитическата рецесия в Украйна и приходите не се покачват в сходство с инфлацията.

Преминаването от пазар на продавачи към пазар с повече благоприятни условия за купувачи може да е по-близо, в сравнение с си мислехме при започване на годината, споделят специалистите.

Как се отразява на пазара на парцели повишаването на материалите

Но даже в случай че процентите доближат 4% в Съединени американски щати и Обединеното кралство – цифрата, при която Capital Economics предвижда, че цените на жилищата ще стартират да падат – това е малко евентуално да спре градското възкръсване.
 Knight Frank Knight Frank
Най-голям растеж на цените на жилищата за година е регистриран в турските градове - Истанбул – над 63 %, следван от Измир. 58,5% и Анкара – 55,9 на 100. Нашата столица София се подрежда на 79-о място с повишаване на парцелите от 9,1%. Подобно нарастване за година е регистрирано и в Прага, до момента в който в Скопие то е с 11,2 на 100, а в Атина – с 10,6%.

На противоположния полюс цените на жилищата в Куала Лумпур са намалели с 5,8% и столицата на Малайзия се озовава на дъното на показателя. Следват Венеция и Генуа, където жилищата са поевтинели надлежно с 4,1% и 3,3% на годишна база.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР