Цените на електроенергията за бизнеса у нас за сряда в

...
Цените на електроенергията за бизнеса у нас за сряда в
Коментари Харесай

Токът за бизнеса у нас за сряда с нов рекорд

Цените на електрическата енергия за бизнеса у нас за сряда в сегмента „ ден напред “ реализира нов връх - 532,56 лева./МВтч, сочат данните на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). Поскъпването е единствено с 1,6% повече от днешната цена, реализирана през вчерашния ден 524,26 лева.

На Балканите, а и измежду 20-те страни с данни в уеб страницата energylive с най-скъп ток за на следващия ден ще бъдат в Сърбия - 310,63 евро/МВтч, като по отношение на през днешния ден цената скама с 13,6%. Другата страна с цена над 300 евро (308,99 евро/МВтч) е Швейцария. От съседите ни в Европейски Съюз и на Балканите,

България още веднъж е с най-евтин ток за сряда в сегмента „ ден напред “, като в евро цената му е272,30. Само преди месец тя е била 209,05 евро/МВтч, а тъкмо преди година – 96,39 евро/МВтч. Най-скъпа е Румъния с 282,80 евро/МВтч. В Гърция токът платен през днешния ден за на следващия ден е на междинна цена от 281,03 евро/МВтч. В Словения и Хърватска за сряда борсовата цена е 288,31 евро/МВтч, демонстрира информация в energylive.

Европейските спот цените на електрическата енергия скочиха внезапно във вторник, подтиквани от по-ниските температури, увеличаващи търсенето, до момента в който предлагането на сила от възобновими източници е релативно непретенциозно, защото фронтът на високо налягане значи ниска вятърна сила.

Цените на природния газ също нарастват по време на търговията във вторник, като цените на газа в Европа скочиха с към 6%, защото по-студеното време усили търсенето и пазарът остана нервозен от зимните доставки от Русия. Фючърсите на американския природен газ пък се покачиха с към 4%, заличавайки огромна част от ценовия спад с 5% в понеделник, защото растящите световни цени поддържат търсенето на изхабен полутечен природен газ (LGN) от Съединени американски щати покрай рекордно високи равнища.

Анализатори показват, че европейските ресурси в газовите складове са с към 17% под естественото за това време на годината, спрямо едвам 2% под естественото в Съединените щати. Изтичащите този месец газови фючърсите в Съединени американски щати нарастнаха при започване на американската търгови с 4,2%, до 4,992 $ за милион английски термични единици (mmBtu), откакто единствено ден по-рано те поевтиняха до най-ниско равнище от 7 септември насам.

С цени на газа към 29 $ за mmBtu в Европа и 34 $ в Азия по отношение на цени към 5 $ в Съединените щати, търговци предвиждат, че купувачите по целия свят ще продължат да купуват целия полутечен природен газ, който Съединени американски щати могат да създават.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР