Цените на електрическата енергия на свободния пазар отново бележат рекордни

...
Цените на електрическата енергия на свободния пазар отново бележат рекордни
Коментари Харесай

Заради цените на тока предприятия са на ръба на фалита

Цените на електрическата сила на свободния пазар още веднъж бележат рекордни пикове у нас. Бизнесът и предприятията настояват, че от 5 месеца са на загуба и ги чака банкрут.

„ Големите разлики в борсовите цени на електрическа енергия на пазара „ ден напред “ акумулират големи облаги в главно държавни компании “, разяснява за Нова нюз Слави Янакиев, началник на една от най-големите компании за чугунени заготовки у нас. По думите му обезщетенията са единственото решение за глътка въздух на производителите.

„ Имаме цени от съвсем 700 лева за МВтч. Те са невъзможни, пагубни са “, счита Янакиев. Покачването на цените на електричеството съгласно него е неконтролирано. „ Почнахме годината със 100 лева за МВтч. Сега цената е непоносима, нанася ни големи загуби. Ресурсите на едно дружество могат да оказват помощ до 20-30%, само че при 300% нарастване на главен запас за нашето произвеждане е невероятно да бъде обезщетено “, изясни Янакиев. Той означи, че разликите в цените на тока отиват в държавни предприятия, което е несправедливо.

„ Това са големи пари, които всекидневно се смъкват от гърба на всички на свободния пазар. На борсата ден напред се търгуват над 70 000 мегаватчаса за денонощие. При разлика в цената от 300-400 лева на мегаватчас това са 22-23 млн. лева свръхпечалба. Държавните предприятия не ги заслужават, тъй като не им се е трансформирал разхода “, твърди Янакиев. В тази конюнктура чиновниците във компанията му също са обезпокоени да не изгубят работните си места.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР